Fiatalok vállalkozóvá válása

17/10/09 hétfő
ujnemzedek.hu
Vállalkozni: jó. Egy saját ötletet megvalósítani, felépíteni, majd azt művelni munka címén: elképesztő érzés. Rajta vagyunk, hogy segítsük a fiatalok vállalkozóvá válását.

Ennek ellenére a fiatalok vállalkozóvá válása Magyaroroszágon valamiért gyerekcipőben jár -  pedig egy felmérés szerint a magyar fiatalok 43 százaléka azt jelöli meg a félelmei első helyén, hogy nem tudja miből lesz pénze és tart az elszegényedéstől. Még beszédesebb, hogy 37 százalékuk bizonytalannak látja a jövőjét, illetve nincs jövőképe.

A magyar fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása épp ezért rendkívül fontos. Ezért jött létre az Az Ifjúsági Garancia Program, mely garantálja, hogy a létrehozott vállalkozást megalapítását követően (legfeljebb) hat hónapig támogatja a magyar kormány a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeggel. 

A fiatalok vállalkozását ösztönző lehetőség

az Ifjúsági Garancia Program honlapján érhető el.

A fiatalok vállalkozóvá válása fontos kérdés - ezért jött létre az Ifjúsági Garancia Program

Miért van fiatal vállalkozókra szükség?

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, március 31-i adata szerint Magyarországon több mint 535 000 bejegyzett társas vállalkozás működik. A vállalkozások legnagyobb része (41%) 20 éves, vagy annál régebbi, körülbelül ugyanilyen arányban (39%) tíz éve működnek. A vállalkozások hetede 6 éve működik, míg az ennél fiatalabbak aránya alig 5%. Az adatok kitérnek arra is, hogy a vállalkozások többségénél nem zajlik le úgynevezett generációváltás – vagyis a vállalkozások vezetői legtöbbször az idősebb korosztályból kerülnek ki.

Fontos kiemelni továbbá: az adatok szerint 26 ezer vállalkozást hoztak létre 2016-ban – ez 1300-al több, mint 2015-ben – ez azonban annak a fényében nem túl jó hír, hogy minden friss vállalkozásra két megszűnő jut.

Épp ezért van szükség az Ifjúsági Garancia Programra.

A www.ifjusagigarancia.gov.hu oldalon a fiatal vállalkozó több lehetőség közül választhat. A programban például először van lehetőség egy, a vállalkozáshoz szükséges ismereteket biztosító képzésen való részvételre, és a jelentkező segítséget kaphat a vállalkozást megalapozó üzleti terve elkészítéséhez is. Mint írják: "Ha a képzést sikeresen teljesíted és az üzleti terved is megfelelő, és megalapítottad a vállalkozásodat, és további segítségre van szükséged, legalább 2 millió, de legfeljebb 3 millió Ft vissza nem térítendő támogatásra is pályázhatsz, ha rendelkezel a támogatás 10%-ának megfelelő saját forrással."

Az egyebek mellett a fiatalok vállalkozóvá válását segítő Ifjúsági Garancia Programmal kapcsolatos Gyakran Ismételt Kérdések itt és itt találhatóak.

Európában közel 14 millió családi vállalkozást tartanak nyilván. Ezek összesen kb. 60 millió embernek foglalkoztatnak. Ezek 54 százaléka forgalombővülésről számolt be 2016-ba, 83 százalékuk pedig további növekedésre számít. Ez azonban szektoronként változik: a legkisebbek közül például csak  47 százalék mondhatta el magáról a forgalomnövekedést.

A fiatal munkavállalókért folytatott küzdelemre érdemes még kitérni: Európában is olyannyira felerősödött az utóbbi három évben a hiány, hogy jelenleg emiatt aggódnak leginkább aggódnak a családi vállalkozások vezetői. Európai szinten is ez a vállalkozások legnagyobb veszélye, pedig a felmérésben résztvevők szerint a siker pont a jó munkaerőben és az innovációban rejlik.

A legtöbb helyen a vállaltvezetők törekednek arra, hogy professzionálisabbá tegyék vállalkozásaikat.  Vezetési struktúrákat hoznak létre (a válaszadók 88 százaléka már rendelkezett formális vezetési struktúrákkal), bevonják a következő generáció, azaz a fiatal vállalkozók tagjait a menedzsmentbe (49%), illetve szükség esetén külső tudást és szakértelmet importálnak (a családi vállalkozások 79 százaléka rendelkezik családon kívüli vezetővel).