Elfogadjam vs. ne fogadjam: mikor érdemes visszautasítani egy állást?

16/11/21 hétfő
ujnemzedek.hu
A szükség nagy úr, de egy rosszul beválasztott meló csak több kárt okoz, mint hasznot.
Amikor hosszú ideje nincs munkánk, hajlamosak vagyunk rosszabb feltételeket is elfogadni, csak azért,  hogy legyen egy kis konyhapénz. Azonban van, amikor fel kell ismerni, hogy egy hely nem feltétlenül a legjobb befektetés, és lehet, hogy pár hónap múlva megint munkakeresőben lehetünk.

 

Vigyázzunk, hogy ne csináljanak belőlünk bolondot. (Kép: Pinterest)

Ha megtehetjük, hogy körbenézünk a piacon, mindenképp figyeljünk a következő intő jelekre:

1. Felkészületlenség

Az interjú elején rögtön kiderül, hogy nem nézték át rendesen a CV-det, és kutyafuttában tesznek fel kérdéseket. Nem csak neked kell felkészülnöd egy interjúra, hanem a HR-esnek és a jövendőbeli főnöködnek is.

2. Pontatlanság

A pontosság nem csak rád, hanem az interjúztatóra is vonatkozik. Ha 20 percet ültet a váróban, az a tisztelet hiányát is mutatja.

3. Zavaros feltételek

A munka kiírása versenyképes fizetéssel és bőséges cafeteriával kecsegtetett, de mire az interjúra érsz, mindennek már csak a fele igaz? Itt is érdemes elgondolkodni a cég hitelességén...

4. 1 ember/4 munkakör

Amikor az interjún vagy, kiderül, hogy a kiírtakon kívül még legalább 3 másik területhez is értened kéne? Sajnos sok cég akar egy csapásra több legyet is leütni, de ne menj bele a játékba - hacsak nem kompenzálnak anyagilag is érte.

5. Az interjúztató magasról tesz rád az interjún

A telefonját nyomkodja, sőt, félbeszakít, és ki is megy felvenni egy hívást? Ha ennyire nem érdekli, amit mondasz, a későbbiekben se számíts több odafigyelésre.