Álláslehetőség: a Bolygó Kapitányát keresi a NASA

17/08/04 péntek
ujnemzedek.hu
Ha jönnek a földönkívüliek, valószínűleg ő fog tárgyalni.

De persze nem így hirdetik az állást. A Planetary Protection Officernek elsősorban arra kell figyelnie, hogy a Földön kívül történő vizsgálódás során ne kerüljön be a bolygónkra olyan idegen eredetű anyag, ami veszélyes lehet az itteni élővilágra, illetve mi se szennyezzük be más bolygók felszínét. A hivatalos megfogalmazás szerint a feladat: a világűr emberek és robotok végezte felfedezéséből származó biológiai szennyezés megakadályozása.

Elég nehéz kamuzni az önéletrajzban, mert elvárás, hogy a jelentkező haladó szintű bolygóvédelmi ismeretekkel rendelkezzen, tapasztalt legyen űrprogramok kivitelezésében és tervezésében.

A száraz megfogalmazás mögé persze már sokan azt vizionálják, hogy tulajdonképpen ez a Planetary Protection Officer lesz az, aki egy esetleges földönkívüli kapcsolatfelvétel során odaáll az idegenek elé, hogy

Szevasztok! Mit akartok?

De vajon hogyan kell majd helyt állnia? Olyan lesz, mint Ripley az Alienből, Will Smith a Függetlenség napjából, Amy Adams az Arrivalből, vagy mint Jean Luc Picard a Star Trekből?