7 tipp open office-ban dolgozóknak

16/09/27 kedd
ujnemzedek.hu
A CoreNet Global amerikai kutatócég egy korábbi felmérése szerint az észak-amerikai cégek 81 százalékában már nyitott irodák (open office-ok) vannak. Ez azt jelenti, hogy a dolgozók közötti tér már minimális.

Egy munkavállalóra átlagosan 16 négyzetméternyi terület jut, ezzel a személyes tér és a magánszféra szinte eltűnik, és sok kihívást állít a dolgozók elé. Bár a Z-generáció már egy ilyen munkahelyi struktúrában kezdi el a munkát, az Y-generációtól még sok alkalmazkodást kíván ez az elrendezés. Itt van néhány tipp, hogy könnyebb legyen elviselni:

1. Használd ki a meeting room (konferenciaszoba) előnyeit

Ide menekülhetsz, ha épp olyan projekten dolgozol, amihez teljes nyugalom és csend kell. Persze ezek a szobák nem arra vannak kitalálva, hogy itt üljön a dolgozó egész nap, de pár órára, ha épp nem használják, el lehet ide vonulni.

Látják, hogy mit csinál a másik (Kép: Tumblr)

2. Tisztelet oda-vissza

Ha nem szereted, amikor a szomszéd kolléga hagymás rostélyost fogyaszt az asztalánál és azt sem, amikor hangosan telefonál, te se tedd. Ha jó példát mutatsz, ragadós lesz.

3. Határok

Nem csak a zaj és az erős szagok lehetnek zavaróak, de az is, ha a cuccaidat rendre a szomszédod asztalrészére pakolod. Ne tedd.

4. Kommunikáció

Nem kell rögtön a főnökhöz szaladni, ha a kollégád idegesít. Először próbáld meg diplomatikusan vele megbeszélni a téged zavaró tényezőket.

5. Füles

Fülhallgatóval védheted ki a legkönnyebben a zajokat. Esetleg füldugóval, ha a zene is idegesít.

6. Használd ki az előnyöket!

Egy dologra tuti jó az open office: könnyebben szemmel tudod tartani, hogy mi történik a cégnél. Továbbá azt is, hogy miként dolgoznak a sikeres munkatársak.

7. Ne félj a főnöködtől

Nyugodtan jelezheted neki, hogy pár órára szükséged lenne egy csendes sarokra, amíg befejezel egy fontos és sürgős feladatot. Persze nem minden nap kell ezzel előállni, de hidd el, ha egy kicsit is jó fej, segíteni fog.