Ingyenes nyelvvizsga

Alapvető infók az "ingyenes nyelvvizsgáról", a nyelvizsgadíj visszatérítéséről

35 év alatti vagy és 2018 január 1. után tetted le a vizsgád?

Ide kattintva tölthető le az a formanyomtatvány, amely a vizsgadíj visszaigényléshez szükséges.

A nyomtatott betűkkel kitöltött papírokat POSTÁN tudod eljuttatni erre a címre:

Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság

1820, Budapest

MEGJELENT A RENDELET:

A Kormány 503/2017. (XII. 29.) Korm. rendelete az első sikeres nyelvvizsga és az első emelt szintű idegen nyelvből tett érettségi vizsga díjához nyújtott támogatásról.

Nem csak az első nyelvvizsga díját téritik meg

Megtéríti a kormány az új nyelvvizsga díját 2018. január elsejétől minden 35 év alatti fiatalnak akkor is, ha már rendelkezik - akár több - nyelvvizsgával - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken a Debreceni Egyetemen (DE).

A legfeljebb 34 500 forintos támogatással a kormány keddi döntése értelmében ösztönözni szeretnék a fiatalokat, hogy "ne álljanak meg egy nyelvvizsgánál, menjenek tovább", tanuljanak további nyelveket - tette hozzá Novák Katalin A hallgatói mobilitás stratégiai jelentősége a felsőoktatás nemzetközivé válásában címmel, a Magyar Rektori Konferenciával közösen rendezett debreceni konferencián.

Folyamatosan frissítjük az oldalt az új információkkal.

Tájékoztató az első sikeres nyelvvizsga díjának visszatérített összegével kapcsolatos adómentességi szabályokról - itt található.

Már az is hallotta, aki nem: a következő három évben évi mintegy hárommilliárd forintot különít el a kormány arra, hogy ingyenes legyen a fiatalok nyelvvizsgája. Az eddig is nyilvánvaló volt, mennyire fontos a nyelvtudás, az angol nyelvvizsga, illetve milyen jól jöhet a német – ráadásul 2020-tól kötelező lesz az egyetemi felvételihez a nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi is.

- Az ingyenes nyelvvizsgáról szóló rendelet 2018. január 1-től lép életbe. 35 év alattiaknak szól.  Konkrétan: komplex középfokú (B2) nyelvvizsga vagy az ezzel egyenértékű emelt szintű idegen nyelvű érettségi vagy a komplex felsőfokú (C1) nyelvvizsga után kapod vissza a pénzedet. 

2018. január 1.-től ingyenes lesz az első nyelvvizsga.

Fontos tudnivalók a nyelvvizsgáról – tippek, tanácsok

- hogy miért érdemes próbanyelvvizsgát csinálni? Hogyhogy miért? Mert egyrészt képet kapsz a tudásodról, szintfelmérésnek tökéletes, és nem érnek meglepetésként a vizsga körülményei, illetve a tesztek sem. Ingyenes próbanyelvvizsgával általában a nagyobb rendezvényeken, például a Nyelvparádén, vagy az Educatio-kiállításon találkozhatsz.

- Nyelvtanfolyamok ára – a nyelviskolák hasznosak, de aki részt akar venni egy intenzívebb képzésen, annak mélyebben bele kell nyúlnia a zsebébe. Természetesen a nyelvtanfolyamok abból a szempontból is fontosak, hogy megfelelő visszajelzéseket kapjunk arról, vajon megfelelően tanuljuk-e az adott nyelvet, jó úton járunk-e a biztos nyelvtudás megszerzése felé. Aki azonban az anyagiak miatt nem jut el egy nyelvtanfolyamra, annak is akadnak még lehetőségei, egy kis mázlival találhat a lakóhelyén olyan kezdeményezést, ahol van ingyenes/közösségi nyelvtanulásra lehetőség. Néha felbukkannak ilyen programok az Új Nemzedék Közösségi Tereiben is, érdemes böngészni néha a Facebook-oldalaikat.

- legnépszerűbb nyelvvizsgák között még mindig vezet az angol, a német vezet, de egyre többen kezdenek bele a kínaiba és az oroszba is.

Miért fontos a nyelvvizsga?

- diploma – nem lesz, ha nincs nyelvvizsgád

- pontos képet kapsz a szükséges tudásról

- a nyelvtudást senki sem veheti el tőled.

És bizony: a KRESZ-vizsga és -tanfolyam is ingyenes lesz

Ingyenessé válik, vagy legalábbis 25 ezer forintos értékhatárig visszatéríti a kormány a KRESZ-tanfolyam és a vizsga árát. Minden részletet megtudhatsz, ha ide kattintasz!