Városi séták és kóstolható kiállítás a csütörtökön kezdődő PLACCC-on

17/09/13 szerda
ujnemzedek.hu

Kóstolható kiállítás egy cukrászdában, Csipkerózsika-álomkísérlet élőben, funkcióváltó épületek a belvárosban és "Walk & Talk" séták várják az érdeklődőket csütörtöktől szeptember 23-ig a PLACCC City Conversations című tematikus rendezvénysorozaton Budapest különböző pontjain.

A PLACCC Fesztivál csaknem 10 éve kapcsolódik az őszi, budapesti kulturális szezonnyitáshoz - írták MTI-hez eljuttatott közleményükben a szervezők, akik idén tematikus eseménysorozattal készültek. A rendezők többek közt arra kíváncsiak, hogy mi teheti élhetőbbé a várost, hogyan lehetne aktívabban használni a köztereket, milyen szerepet játszhat a művészet és a kreativitás a város és a városról való gondolkodás alakításában, illetve milyen lehetőségeket rejt magában a különböző tudásterületek összekapcsolódása.

A rendezvény alatt Budapest több pontján számos programmal várják a közönséget képző- és előadóművészek, urbanisták, építészek, food dizájnerek és játéktervezők, a Kortárs Építészeti Központ, a Mindspace, a Valyo - Város és folyó, a noppa design, a Teleport Galéria és a Meetlab munkatársai.

A programsorozat csütörtökön a Pecha Kucha Night kreatív városhasználati és urbanisztikai kezdeményezéseket bemutató tematikus City különkiadásával indul a Király utcai Gödör Klubban, pénteken pedig Váczi Lilla és Farkas Diána képzőművészek a Teleport Galéria kurátoraival együttműködésben mutatják be Elmosódott háttér című köztéri performanszukat a kitakarás jelenségéről, amellyel a GoogleMaps használata közben naponta lehet találkozni.

A francia Bureau Cosmique egyik tagja többnapos workshopot tart arról, hogyan érnek össze egy környékkel, városnegyeddel kapcsolatos személyes benyomások és a szájhagyomány útján terjedő történetek. A műhelymunka eredményét szintén pénteken, míg az az alapján kialakuló produkciót a jövő évi PLACCC Fesztiválon mutatják be.

A pesti belváros, a "bulinegyed" másik arcát ismerhetik meg az érdeklődők szombat délelőtt az Ez a hely MENŐ!/Kazinczy utca című várostörténeti sétán, amely a Sétáló Kazinczy utca Fesztivállal és a Szimpla Kerttel együttműködésben valósul meg. A projekt célja rámutatni azokra az épített értékekre, amelyek a szó átvitt vagy valós értelmében el vannak rejtve a járókelők szeme elől, sokszor azért, mert az évek alatt megváltozott a funkciójuk. A résztvevők megtudhatják többek közt, hogy mi üzemelt a Magyar Táncművészeti Főiskola Koreográfus- és Táncpedagógus-képző Intézete, valamint az Elektrotechnikai Múzeum helyén.

A Walk & Talk tematikus sétákon ismert újságírók és bloggerek működnek közre, a Sleeping Beauty Project pedig az egyén belső világa és a külső valóság közötti átmeneti térbe invitálja a kísérletező kedvű közönséget vasárnap a Füvészkertben. Az élményközpontú esemény alapgondolata a Csipkerózsika-meséből indul ki, majd álom és ébrenlét határán kalauzolja végig a közönséget fantáziavilágukon.

Rendhagyó produkció, egy kóstolható kiállítás és hanginstalláció, vagyis az Emlékek cukrászdája várja a "kultúrára éhes" vendégeket szeptember 20-tól három napon át az újlipótvárosi Édességlaborban. Góg Angéla formatervező és food dizájner 421 személyes történetet gyűjtött össze, hogy kiderüljön, vajon egy sütemény képes-e arra, hogy felidézze az emlékeket, például a nagymamánál töltött nyarak hangulatát. A kiállítás látogatói meghallgathatnak néhány emléket és meg is kóstolhatják az azok által ihletett Mama, Kívánság, Vakáció, Vasárnap és Bárcsak nevű süteményeket.

A színház, városi játék és interaktív installáció határmezsgyéjén egyensúlyozó előadással készülnek a Meetlab játéktervezői szeptember 21. és 23. között. A How To Disappear Completely? című produkció egy krimihelyzetből indul ki: van egy város, ahol az emberek eltűnnek, a lakók például meg sem lepődnek, ha valaki sosem tér vissza a munkahelyére az ebédi utáni kávézásból. Egy utazó azzal a céllal érkezik a városba, hogy megfejtse a rejtélyt, ám ennek az az egyetlen módja, ha ő maga is eltűnik. A rendhagyó játék az első napon a Mindspace-szel együttműködve, a Rákócziterezés című esemény keretében valósul meg.

Mindezek mellett négy napon át pop up nyomdát, szitaműhelyt, kiállítást szerveznek a Rákóczi téri csarnokba, ahol elkészül például a környék új térképe, a hentesek köténye és az őstermelők új zöldséges rekeszei. Lesznek workshopok, szakmai konferencia és csarnokest is. (MTI)