Újabb 30 millió nemzetközi piacra

16/09/22 csütörtök
ujnemzedek.hu

Még ebben az évben megvalósuló külföldi koncertek és turnék szervezésére több mint 30 millió forintot szavazott meg 44 pályázónak az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiuma. A pályázók Lengyelországtól kezdve, Németországon át Amerikáig lépnek fel a következő hónapokban.

A Cseh Tamás Program Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogramjának keretében idén tavasszal már jelent meg három pályázat. Azok a hazai együttesek és előadók külföldi koncertjeinek és turnéinak támogatása mellett a zeneipari vásárokon, fesztiválokon és konferenciákon való részvételt, illetve a nemzetközi promóció segítését szolgálták. Mivel azonban csak 2016. augusztus végéig megvalósuló koncertekre és turnékra lehetett pályázni, a kollégium – a zenekarok és előadók kérését figyelembe véve – úgy döntött, 30 milliós kerettel, ugyanebben a témában újabb felhívást tesz közzé december 31-ei megvalósítási határidővel.

A július elsején megjelent pályázati felhívásra hetvennégy pályázat érkezett, az igényelt támogatás összege pedig négyszerese volt a rendelkezésre álló forrásnak. A kollégium szeptember 8-án tartott ülésén végül 44 pályázat támogatásáról, és valamivel több mint 30 millió forint odaítéléséről döntött. A legnagyobb összegű támogatást, 1,8 millió forintot a Paddy And The Rats európai turnéja kapta, de egymillió forint feletti támogatásban részesült a Peet Project, a RedRed, a Cimbaliband és a Firkin zenekarok valamint Barabás Lőrinc amerikai turnéja is.

Az NKA Cseh Tamás Program Kollégiuma következő ülésén várhatóan dönt arról, hogy a rendelkezésére álló forrás terhére mikor jelenhet meg a következő, immár a jövő év első felében megvalósuló nemzetközi projektekre vonatkozó pályázati kiírás. (csehtamasprogram.hu)