Új digitális eszközön tanulhatnak a budapesti diákok

18/09/19 szerda
ujnemzedek.hu

Hálózati Tudás Terjesztéséért Programiroda (HTTP) Alapítvány három Cisco webex board eszközt adott át a Budapesti Műszaki és Szakképzési Centrumnak, hogy három szakgimnáziumában egy éven át kísérleti jelleggel használják azokat az oktatásban. Az eszköz lehetővé teszi, hogy a három szakgimnázium tanulói egy időben bekapcsolódjanak az oktatásba, kipróbálhassák a digitális tananyagfejlesztést.

Molnárné Rénes Éva, a BMSzC főigazgatója ismertette, hogy a centrumban 8000 diák kezdte meg a tanévet, 12 tagintézményben 12 ágazatban oktatnak, köztük 4278 informatika szakos diákot, a Cisco Webes Board eszközök pedig a duális képzést segítik.

Sisák Zoltán, a közhasznú HTTP Alapítvány elnöke kiemelte, a termékkel kapcsolat tapasztalatokat értékelik, és abban bíznak, hogy a diákok nemcsak használják az eszközöket, hanem partnerként vesznek részt az együttműködésben.

Dalos Ottó, az Cisco Systems Magyarország ügyvezetője felidézte, hogy a nemzetközi társaság 20 éve működteti akadémiáját a piacképes informatikai szaktudás átadására a különböző országokban. A budapesti szakgimnáziumokkal való együttműködés során a webex board termékről összegyűlt tapasztalatot továbbítják a Cisco nemzetközi részlegéhez.

– Hatalmas kihívás az iskoláknak, hogy megfeleljenek a 21. század elvárásainak, többi között olyan szakmákra kell felkészíteniük a tanulókat, amelyek jelentős része még nincs is meg – mondta el Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

Kiemelte: az informatika beépülése az oktatásba legalább olyan jelentőségű, mint az abc megtanulása.

– Olyan időszak jött el, amelyben lépni kell az oktatásban is a technikai feltételek megteremtése és a tanárok képzése szempontjából. A gazdaság szereplőinek jelzése alapján fontos, hogy a szakoktatás segítse a hálózatos gondolkodást, az együttműködést, kreativitást, a feladatok közös végrehajtását.

Pölöskei Gáborné rámutatott arra, az informatika segíti a hatékonyabb munkát az oktatásban, és egyre jobban be lehet építeni más tantárgyak tanításába is. 

– Az informatika adta lehetőséggel élni kell, sikeresen be kell építeni az oktatásba, mert ez elvezet a gazdaság és az ország sikeréhez – mondta a helyettes államtitkár.   

(MTI)