Novák Katalin: a jelenlegi kormány évről évre bővíti a családtámogatásokat

19/05/06 hétfő
ujnemzedek.hu
Míg a baloldali, szocialista-liberális kormányok mindig elvettek a családoktól, addig a jelenlegi kormány évről évre bővíti a családtámogatási rendszert - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Novák Katalin kiemelte, idén már kétszer akkora összeget fordítottak a családok támogatására, mint 2010-ben, így a költségvetés is pontosan tükrözi a kormány prioritásait. Az államtitkár az M1 aktuális csatornán ismertette a családvédelmi akcióterv egyes pontjait.

Július elsejétől lehet igényelni a babaváró támogatást, amely a fiatalok közös életkezdéséhez szükséges költségek fedezésére szolgál, 10 millió forintos hitel formájában, amellyel kapcsolatban kiemelendő, hogy ha az igénylők két vagy három gyereket vállalnak, akkor ezt az összeget (részben vagy egészben) nem is kell visszafizetni.

Szintén júliustól lehet igényelni használt lakásvásárlásához a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) mellé felvehető kedvezményes kamattámogatott hitelt, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását, valamint a jelzáloghitelek egy részének elengedését már a második gyerek születésekor - tette hozzá az államtitkár.

Közölte azt is, hogy folyamatos a bölcsődeépítési program, 2020. január elsejétől pedig elindul a négygyerekes nők SZJA-mentessége, amely "hungarikum", hiszen sehol máshol nincs a világon. Aláhúzta továbbá a nagyszülői GYED lehetőségét is, amely segíti, hogy minél több igazi nagyszülő-unoka kapcsolat legyen.

Forrás: MTI