Népszerű az ápolói mesterképzés

17/10/24 kedd
ujnemzedek.hu

Valószínűleg az állami ösztöndíjnak is köszönhető, hogy nagy az érdeklődés az idén ősszel először indított ápolói mesterképzés iránt. A három vidéki orvoskaron összesen 179 diplomás ápoló kezdte meg tanulmányait, a legtöbben Pécset választották – tudta meg lapunk a szaktárcától.

Mint korábban a Magyar Idők is megírta, a másfél éves képzés során a diplomás ápolók olyan kompetenciákat sajátítanak el, amelyek révén bizonyos orvosi jellegű tevékenységeket önállóan is végezhetnek majd.

A külföldön non-doktoroknak, itthon kiterjesztett hatáskörű ápolónak nevezett szakemberek ezzel jelentős terhet vehetnek le az orvosok válláról, miközben a betegellátást is meggyorsíthatják.

Jelenleg hat specializációban folyik MSC fokozatú ápolóképzés: az alapellátás, a sürgősség, a geriátria (idősgondozás), a műtétek körüli tevékenység, az aneszteziológia és az intenzív terápia. Ezek azok az egészségügyi területek, ahol a legnagyobb az orvoshiány.

Az ápolói mesterképzésben részt vevők október 25-ig még jelentkezhetnek a Michalicza-ösztöndíjra.

A program résztvevői az első félévben 640 ezer forint támogatásban részesülnek, de a második félévtől is legalább 320 ezer, illetve legfeljebb 640 ezer forint a támogatási összeg. Az ösztöndíjra azok pályázhatnak, akik vállalják, hogy a szakképzettség megszerzését követően öt évig a végzettségnek megfelelő munkakörben, azon belül is legalább három évig teljes munkaidőben állami egészségügyi szolgáltatónál dolgoznak.