Népesedési Világnap: ezek oldhatják meg a népesedési problémákat

18/07/11 szerda
ujnemzedek.hu

A világnap alkalmából a kormány sajtóközleményben foglalta össze, mit tartanak a helyes útnak, ha a népesedési problémák megoldásáról van szó.

"A magyar kormány számára 2019-ben is a gyermek az első.  A 2019-es költségvetésben minden eddiginél több pénz  - 2 ezer milliárd forint - jut a családokra, ez az összeg több mint a duplája annak, mint amennyit a balliberális kormány 2010-ben fordított a családokra. Januártól tovább nő a kétgyermekesek adókedvezménye, összege a 2015-ös havi 20 ezer forinthoz képest a duplájára, 40 ezer forintra emelkedik. Jövőre minden eddiginél több pénzt, 242 milliárd forintot fordítunk a családok otthonteremtésének a támogatására, folytatjuk a bölcsőde- és óvodafejlesztéseket, és továbbra is több százezer gyermek ingyenes étkezését és tankönyvtámogatását biztosítjuk. A vakáció alatt Erzsébet-táborokba várjuk a gyerekeket. Az a célunk, hogy a magyar családok életét még kiszámíthatóbbá, biztonságosabbá tegyük, és minden lehetséges segítséget megadjunk a családalapításhoz, a gyermekvállaláshoz és gyermekneveléshez." - olvasható a közleményben.

Felidézik: "a 2010 óta folytatott családbarát politika eredményei egyre érezhetőbbek, egyre több pénz marad a családoknál, kiszámíthatóbbá és biztonságosabbá vált a családalapítás, gyermekvállalás, otthonteremtés. Az elmúlt években 15 ezerrel több  házasságot kötöttek, mint 2010-ben. Ezzel párhuzamosan csökkent a válások és a terhességmegszakítások száma. A gyermekvállalási kedv a 2011-es 1,23-as szintről 2017-re 1,50-re emelkedett, ami 1996 óta nem volt ilyen magas. A térségünkben olyan országokat előztünk meg, mint Lengyelország, Szlovákia, vagy Horvátország."

Az ENSZ 1987-ben július 11-ét népesedési világnapnak nyilvánította annak emlékére, hogy bolygónk lakossága akkor érte el az ötmilliárdot. Míg India, Kína és az afrikai országok nagy része túlnépesedési problémával küzd, addig Európában egyre kevesebb gyermek születik.