Nemzeti Önkéntes Tanács alakul

16/09/22 csütörtök
ujnemzedek.hu

A Magyar Közlöny szerdai számában megjelent kormányhatározat szerint a tanács létrehozása az önkéntesség kultúrájának terjesztéséhez, a nemzeti önkéntes stratégia végrehajtásához kapcsolódik. A testület javaslatokat tesz a kormánynak, véleményező és tanácsadói tevékenységet végez.

A tanács véleményezi az elé terjesztett, önkéntességet érintő koncepciókat, stratégiákat, előterjesztéseket és jelentéseket, javaslatot tesz az önkéntességet érintő jogszabályok megalkotására, módosítására, valamint az önkéntességgel kapcsolatos egyéb kormányzati intézkedésekre. Az önkéntesség területén segíti a kormányzati, egyházi, nonprofit és gazdasági szektor együttműködését, közreműködik önkéntes programok és intézkedések összehangolásában, figyelemmel kíséri és támogatja a nemzeti önkéntes stratégia 2012-2020 végrehajtását.

 A tanács elnöke az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Tagjait mások mellett az Országos Fogyatékosságügyi Tanács, a Karitatív Tanács, az Idősek Tanácsa, az Országos Környezetvédelmi Tanács, a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége jelölheti - és az emberi erőforrások minisztere kéri fel -, tagja továbbá az országos önkormányzati érdekszövetségek közös jelöltje, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara jelöltje, őket szintén a miniszter kéri fel munkájuk elvégzésére. Alakuló ülését a testület hatvan napon belül tartja meg. (MTI)