Már nem menő a cigi a briteknél

16/09/22 csütörtök
ujnemzedek.hu

Rekordalacsonyra süllyedt a dohányosok száma Angliában, ami azt jelenti, hogy a lakosság immár kevesebb mint 17 százaléka cigarettázik – közölte legfrissebb eredményeit az Angol Közegészségügyi Szolgálat.

A PHE szerint az ország délnyugati részében csökkent a leginkább a dohányosok száma, a területen a lakosság valamivel több mint 15 százaléka hódol még a káros szenvedélynek. A szolgálat reményei szerint a maradék hétmillió dohányzó angol csatlakozik az októberben kezdődő szokásos évi Stoptober elnevezésű, leszokást segítő kampányhoz és végleg leteszi a cigarettát. A tavalyi kampányhoz csatlakozott 2,5 millió dohányosból rekordot jelentő 500 ezer embernek, vagyis 20 százalékuknak sikerült megszabadulnia rossz szokásától.

A PHE szerint az eredmények a leszokást segítő módszerek népszerűségét jelzik. Tavaly valamivel több mint egymillió ember használt elektromos cigarettát a leszokáshoz és nagyjából 700 ezren alkalmaztak bejegyzett nikotinhelyettesítő-termékeket, tapaszokat és rágókat. További 350 ezren a leszokást segítő helyi szervezetek támogatását vették igénybe 2015 és 2016 között.

A PHE szerint az elmúlt két évben 20 százalékkal csökkentek a cigarettaeladások Angliában és Walesben. “A dohányosok aránya először csökkent 17 százalék alá Angliában. Az elmúlt négy évben a legnagyobb visszaesés az ország délnyugati részén – 18,7-ről 15,5 százalékra -, valamint az északkeleti részén – 22-ről 18,7 százalékra – ment végbe” – mondta a szolgálat egyik szóvivője.

A PHE vezető munkatársa, Kevin Fenton szerint az egészségtelen étrend mellett a dohányzás a legfőbb oka a megelőzhető halálozásoknak Angliában: évente több mint 78 ezer ember életét követeli. Az idei, sorrendben ötödik Stoptoberhez csaknem egy millióan csatlakoztak. A kampány arra épül, hogy ha a dohányosok 28 napig nem gyújtanak rá, akkor ötször nagyobb eséllyel lesznek képesek végleg letenni a cigarettát.

Nagy-Britanniába a felfedező Sir Walter Raleigh hozta be a dohányt 1586-ban, habár úgy tartják, hogy a tengeren túli matrózok már azelőtt is pöfékeltek. Az 1940-es évekre a Nagy-Britanniában élő férfiak nagyjából kétharmada cigarettázott, pipázott vagy szivarozott. 1974-ben a brit férfi lakosság több mint fele még mindig dohányzott.

A kamaszok alkohol- és kábítószer-fogyasztását vizsgáló európai szervezet (ESPAD) ugyancsak frissen közzétett jelentése szerint a 15-16 éves európai fiatalok egyre kevesebb cigarettát és alkoholt fogyasztanak, de egyre többen szívnak közülük marihuánát – tudósított a BBC hírportálja.

A 2015-re vonatkozó adatok az Európai Uniós országok többségére kiterjednek, kivéve Németországra és Nagy-Britanniára, a Spanyolországra vonatkozó adatok pedig nem teljesek. (MTI)