Kárpátaljai fiatalok a II. Határon túli Ifjúsági Konferencián

17/11/14 kedd
ujnemzedek.hu

Nagyvárad adott otthont a II. Határon túli Ifjúsági Konferenciának 2017. november elején. A rendezvényre a Kárpát-medence különböző részeiből érkeztek fiatalok, közöttük a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének (KMKSZ ISZ) 19 képviselője is. A program célja, hogy a fiatalok megismerjék egymás mindennapjait, környezetüket, problémáikat, valamint barátságot kötve egymást tudják segíteni és támogatni.

A háromnapos program egy közös vacsorával indult, majd pedig csapatépítő zenés összejövetelen ismerkedhettek meg egymással a résztvevők.

A második nap délelőtti blokkjában Csizi Péter országgyűlési képviselő és Szilágyi Zsolt, a néppárt elnöke tartották meg előadásaikat, majd pedig köteletlen beszélgetés formájában vitatták meg az aktuálpolitika legfontosabb kérdéseit. A délelőtti program másik előadását Decsi István, Pécs alpolgármestere és Zatykó Gyula nagyváradi polgármesteri tanácsadó tartották a testvérvárosi kapcsolatok fontosságáról és eredményességéről.

A délutáni program egy ifjúsági kerekasztal beszélgetéssel kezdődött, ahol kárpátaljai, pécsi, délvidéki és erdélyi ifjúsági vezetők mutatták be a fiatalok helyzetét, problémáit, jövőképét. A beszélgetés moderátora Szontágh Szabolcs, az Új Nemzedék Központ ifjúságszakmai igazgatója volt. A cikk itt folytatódik.