Ingyenes egészségügyi szűrés a váci tankerület pedagógusainak

18/11/23 péntek
ujnemzedek.hu

A kormány ingyenes egészségügyi szűrési lehetőséget biztosított a váci tankerület pedagógusainak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára csütörtökön a Váci Radnóti Miklós Általános Iskola udvarán tartott sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence - aki egyben a térség országgyűlési képviselője - elmondta, a szűrőbusz azért érkezett a tankerületbe, hogy az itt foglalkoztatott pedagógusok a tanítási szünetekben élhessenek az ingyenes szűrés lehetőségével. Az államtitkár úgy fogalmazott, fontosak a kormánynak a pedagógusok, ezért odafigyelnek arra, hogy akik nem tudnak eljárni szűrésekre, azokhoz a szűrés jusson el.

Jelezte, a mostani szűrés különleges alkalom, mert az országot járó tíz szűrőbuszból az egyiket tanítási időben hozták a váci iskola udvarára, azzal a céllal, hogy segítsen megelőzni, időben észrevenni betegségeket. "Gyermekeink mindennap pedagógusokra vannak bízva, ezért fontos, hogy ők mindennap egyre jobb egészségi állapotban tudjanak a gyermekekkel foglalkozni" - mondta Rétvári Bence.

Közölte, hogy az általános szűrővizsgálat vérnyomásmérésből, vércukormérésből, illetve életmód- és dietetikai tanácsadásból áll; van lehetőség méhnyakrákszűrésre is. Az egynapos szűrésen eddig csaknem félszázan vettek részt - fűzte hozzá.

Verebélyi Ákos tankerületi igazgató elmondta, a pedagógusok részéről nagy érdeklődés mutatkozott a szűrőprogramon való részvétel iránt.

(MTI)