Ezeken a munkahelyeken lesznek hatalmas ellenőrzések 2018-ban

17/11/07 kedd
ujnemzedek.hu

Hatalmas ellenőrzésekre készül a hatóság - ők kerülnek a célkeresztbe
Közzétették, mely magyar munkahelyeken ellenőriznek jövőre - azt, hogy hogyan bánnak a dolgozókkal, milyen körülmények között dolgoztatják őket, fizetik-e őket rendesen, illetve be vannak-e jelentve. Olyan területek is a fókuszba kerülnek, amelyek az utóbbi években kevésbé voltak a szem előtt.

Ahogy minden évre előre, úgy 2018-ra is közzétették, hogy kik és hol számíthatnak majd célzott munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzésekre - ez hivatalos nevén a Nemzetgazdasági Minisztérium munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzésre vonatkozó 2018. évi országos ellenőrzési terve.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csak az alább közöltekhez megy vizsgálódni a hatóság, ám ők kiemeltebb jelenlétre számíthatnak az adott időszakban. A többiekhez pedig, ahogy eddig, bármikor, akár egy munkavállalói panasz esetén is kilátogathatnak.

Ugyancsak várható vizsgálat azokon a területeken, ahol például hirtelen kiugró balesetszámot, vagy visszaéléseket találnak, de akár egy extrém időjárási helyzet - például nyári hőség - is magával hozhatja az ellenőrzések megugrását.

A hivatalos kommunikáció szerint azért van szükség mégis ezekre az előre bejelentett ellenőrzésekre, mert ezzel tudják elősegíteni többek közt azt, hogy érvényesülni tudjanak a munkavállalók jogai, hogy csökkenjen a jogkövető vállalkozások versenyhátránya, hogy segítsék az új, legális, tehát adózó munkahelyek létesítését, illetve hogy egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények valósuljanak meg. (Az idei első félévben kevesebb volt, de mégis többen haltak meg munkabalesetekben.) A cikk itt folytatódik.