Átadták a Széchenyi István Egyetem szuperszámítógépét

16/10/04 kedd
ujnemzedek.hu

Új szuperszámítógépet adtak át a Széchenyi István Egyetemen a világ egyik vezető infokommunikációs vállalata, a Huawei Technologies és az egyetem között idén májusban létrejött hosszú távú oktatási és kutatási együttműködés első lépéseként. A 128 processzormagos, 768 gigabájt memóriát tartalmazó nagy számítási teljesítményű gép üzembeállítása számos új kutatási lehetőséget nyit az egyetem számára, továbbá hozzájárul ahhoz, hogy az intézményben nemzetközi szinten is elismert mérnököket képezhessenek.

A győri Széchenyi István Egyetem és a Huawei Technologies a tavaly Kínában létrejött szándéknyilatkozatuk szerint, a 2016/2017-es tanévtől hosszú távú oktatási, kutatási és együttműködési munkát folytatnak. A két fél a 2016. május 23-án aláírt együttműködési megállapodásban konkretizálta a közös munka részleteit, melynek első lépése, hogy a Huawei az egyetem oktatási, kutatási tevékenységének támogatásához egy 128 processzormagos, továbbá 768 gigabájt memóriát tartalmazó szuperszámítógépet adott át.

Az elmúlt hónapokban a Huawei mérnökei és az egyetem szakemberei által közösen üzembe helyezett, úgynevezett nagy számítási teljesítményű számítógépet (HPC – high performance computing) Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, Földesi Péter, az intézmény rektora, valamint Zheng Weifeng, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója adták át 2016. október 4-én.

„A technológia a következő években az élet minden területén tovább terjeszkedik, ezért az országnak még több mérnökre és magasan képzett informatikai szakemberre van szüksége.

A kormány kiemelt célja, hogy vonzóvá tegye ezeket a pályákat a fiatalok számára, és olyan képzési központok jöjjenek létre, ahol nemcsak az elméleti, hanem a legmagasabb szintű gyakorlati tudás megszerzésére is lehetőség van
– mondta el Kara Ákos. Az államtitkár hozzátette: „Nagy örömünkre szolgál, hogy ebben mind a győri Széchenyi István Egyetemet, mind támogatóját, az infokommunikációban világvezető Huawei-t a partnerünknek mondhatjuk.’’