16 Akciónap a nőket érő erőszak ellen

16/11/24 csütörtök
ujnemzedek.hu

November 25. a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja, december 10. pedig az emberi jogok világnapja. E két dátum közötti 16 napon tartják világszerte azt az eseménysorozatot, melynek célja, hogy felhívja a nyilvánosság figyelmét a helyzet súlyosságára, kifejezze szolidaritását az áldozatokkal és emlékeztesse a döntéshozókat, hogy felelősséggel tartoznak az erőszak minden formájának megszüntetéséért.

Félelem és rettegés a saját otthonunkban? Sokunknak elképzelhetetlen a párkapcsolati erőszak fogalma, pedig karnyújtásnyira lehet a képzeletnél is erősebb valóság. Hazánkban is nők ezrei szembesülnek nap mint nap erőszakkal. Egy nemrégiben készült felmérés alapján minden 5. nő kerül élete során olyan viszonyba, ahol bántalmazzák. Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének 2014-ben publikált vizsgálata szerint 15 éves kora felett a magyar nők 28 százaléka esik áldozatul lelki vagy testi erőszaknak, ami több mint egy millió embert jelent. A 18–74 év közötti magyar nők 9 százaléka (legalább 361 000 nő) ellen követtek el szexuális erőszakot 15 éves kora óta.

A kutatás szerint itthon jelenleg több mint 223 000 nő él olyan párkapcsolatban, amelyben a partnere fizikai, illetve szexuális erőszak áldozatává teszi. „Fontos, hogy lássuk: a párkapcsolati erőszak mindig egy hosszabb idő – akár hónapok, évek vagy évtizedek – alatt kialakuló, fokozatosan súlyosbodó jelenség, mely számtalan beavatkozási lehetőséget kínál a tragikus végkifejlet előtt. A tragédiák megelőzhetőek lennének, ha az áldozatok és az elkövetők környezete, az illetékes hatóságok, intézmények nem hunynának szemet – mondja a csalad.hu-nak Horváth Éva, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület tagja.

A NANE Egyesület 1994 januárjában alakult azzal a céllal, hogy segítséget adjon bántalmazott nőknek. A segélyvonalon a családon belüli erőszak és a párkapcsolati erőszak területén képzett önkéntesek 22 éve fogadják a hívásokat az ország minden részéről. A hétköznapokon este hattól tíz óráig tartó ügyelet napi 5-8 családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyet regisztrál – tudtuk meg Horváth Évától, aki lapunknak arról is beszélt, hogy számos nemzetközi egyezmény és ajánlás kimondja, hogy a családon belüli nők és gyerekek elleni erőszak a nőkkel szembeni diszkrimináció egyik formája.

Nagyjából így lehetne magyarra műfordítani a Saint Hoax nevű közel-keleti grafikus alkotásait, aki kékre-zöldre vert Disney-hercegnőket ábrázolt a családon belüli erőszak illusztrálására. A „Happy Never After” (szójáték, a „boldogan éltek, míg meg nem haltak”-formula angolul így hangzik: happily ever after) kampány azért különösen erős, mert ezeket a figurákat jellemzően a boldogság – szerelem – család háromszögében szokták ábrázolni, illetve a legtöbb Disney-mese vége óriási happy end. Nos, itt nem annyira. A plakátokon szereplő mondat annyit jelent: „mikor jött el a pillanat, amikor már nem hercegnőként bánt veled?” Ez csak az egyik példa, abból a gyűjtésből, amely a világszerte leghíresebb és egyben legsokkolóbb kampányokat mutatja be, hogy felnyissa az emberek szemét.

Az olasz Alexsandro Palombo alkotásai a Disney-hercegnős gondolat vonalát viszik tovább. A grafikus kampányának mottója: „Miféle férfi vagy? – Állítsd meg a nők elleni erőszakot”, szereplői pedig olyan rajzfilmekből ismert női figurák, amelyekről hagyományosan boldog, hosszú távú kapcsolatok jutnak eszünkbe: Hófehérke, Hamupipőke, de Marge Simpson és a Family Guyból ismert Lois Griffin is szenved, miközben párjaik boldogan mosolyognak mellettük.Az indiai Save the Children nevű nonprofit szervezet ennél tovább lépett, és a távol-keleti országban nagy tiszteletnek örvendő istennőket ábrázolta csúnya véraláfutásokkal. A Save Our Sisters nevű projekt a hagyományos indiai ábrázolások stílusában jeleníti meg az istennőket, hangsúlyozva, hogy a családon belüli erőszak ellen senki sincs védve, még az sem, aki jó anyagi körülmények között él.

Az istenekre érinthetetlen, mindenki másnál hatalmasabb lényekként tekintünk, ezért is különösen sokkoló a kékre-zöldre vert istennők látványa. November 25-ét a latin-amerikai és karibi térség első feminista konferenciáján, 1981-ben nyilvánították a nők elleni erőszak ellenes világnappá. A konferencia résztvevői határozottan elítélték a nemi megkülönböztetésen alapuló erőszak minden fajtáját a családon belüli erőszaktól a nemi erőszakon és a szexuális zaklatáson át egészen az állami erőszak különböző formáiig, beleértve a női politikai foglyok kínzását és bántalmazását is. Azért választották ezt a napot, hogy így emlékezzenek meg a Mirabal nővérekről, ( Patria, Minerva és Maria Teresa), akiket 1960-ban ezen a napon gyilkolt meg brutálisan a Rafael Trujillo vezette diktatúra a Dominikai Köztársaságban.

A családon belüli erőszak nem magánügy!

Szinte már közhely erről beszélni, de nemzetközi és magyar statisztikákból is egyértelműen kiderül, hogy a nők ellen irányuló erőszakos cselekmények 70-75 százalékát ismerős, családtag, rokon követi el – nyilatkozta korábban a Patent Egyesület jogásza, Spronz Júlia. Mint mondta, a 2014-es uniós felmérés sok szempontból körbejárta a témát. Ebből kiderül, hogy amikor nem a partner a támadó, a fizikai vagy szexuális erőszak 41 százaléka akkor is a nő saját otthonában történik, 15 százalék más lakásában, 10 százalék iskolában vagy munkahelyen. Utcán, parkolóban vagy egyéb közterületen 19 százalék az erőszakos esetek aránya, ami természetesen nem kevés, de a számokból jól látszik, hogy nem ez van többségben. A párkapcsolati erőszakon kívül is jellemzően ismerős férfiak bántalmazzák a nőket olyan helyeken, ahol nem számítanának támadásra, mert biztonságosnak gondolják a helyszínt és a másik felet. Ez az egyik legnagyobb veszélyfaktor – figyelmeztetnek a civil szervezetek, melyek hatékony közreműködésével éppen 25 évvel ezelőtt indult a világkampány. Mint a NANE közleményéből kiderül: az idei 16Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen rendezvénysorozatnak ismét fontos témája lesz az állami felelősség a nők elleni emberi jogi jogsértések beazonosításában, elismerésében, és felszámolásában. Magyarországon az egyik legfontosabb következő feladat az Isztambuli Egyezmény (ez a 2011-es dokumentum állami szerepvállalást ír elő) ratifikálása lenne. Ennek érdekében a NANE Egyesület, a Patent Egyesület és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség online petíciót indított, melyet már több mint négyezren írtak alá. „A 16Akciónapon is üzenni szeretnénk, hogy az Isztambuli Egyezmény mielőbbi ratifikálása, majd végrehajtása biztos alapot, világos iránymutatást adna a hatékony és szakszerű beavatkozáshoz.”A rendezvénysorozat hazai nyitóeseménye november 26-án (szombaton) a Néma Tanúk felvonulás lesz, amely 15.00-kor indul az Egyetem térről a Parlament elé. (csalad.hu)