15 milliárd forint támogatás a közösségek fejlesztésére

17/04/21 péntek
ujnemzedek.hu

A közösségek ereje és értéke felbecsülhetetlen. Magyarország kormánya fontos partnerének tekinti azokat a helyi közösségeket, amelyek tevékenységükkel a társadalmat, a körülöttük élőket szolgálják. Két pályázati felhívás keretében több mint 600 szervezet jutott összesen 15 milliárd forint fejlesztési forráshoz.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében két olyan projekt is útjára indult, amelyek az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében sikeresen pályáztak támogatásért.

„Az erős Magyarországhoz erős közösségekre van szükség” – jelentette ki Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár Máriapócson, A Hierotheosz Egyesület társadalmi szerepvállalásának erősítése című projekt nyitórendezvényén. Az EFOP – 1.3.5 – Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével című 14 milliárd forintos konstrukció keretében az egyesület 25 millió forint támogatást nyert el.

Az államtitkár hangsúlyozta: a közösségek társadalomban betöltött szerepe, értékteremtése az egész nemzet számára fontos. „Olyan értékteremtő, értékmegőrző közösségeket szeretnénk támogatni, akik megtalálják helyüket és feladatukat valamint tesznek is a társadalomért, a körülöttük élőkért.”

A program fő célkitűzése az önkéntesség népszerűsítése. Magyarországon egyre elterjedtebb az önkéntes tevékenység, mégis tovább kell erősíteni, hogy mielőbb a társadalom alapértékévé váljon.

Egy másik fontos feladata a programnak a generációk közötti együttműködés javítása, erősítése. Nyírbogáton egy másik konstrukcióban megvalósuló pályázatot indítottak útjára. Az „Egy jobb életért” a Nyírbogáti Fiatalokkal című projekt az EFOP 1.2.2 – Ifjúsági programok támogatása című felhívás keretében nyert el 25 millió forint fejlesztési forrást.

Magyarország kormánya ezen felhívással 1 milliárd forinttal támogatja azokat az egyházi és civil szervezeteket, akik az együttműködés keretében vállalják, hogy megszólítják a fiatalokat, bevonják őket a közösség életébe, meghívják őket az önkéntes szolgálatra – emelte ki Schanda Tamás államtitkár. A pályázat célja, hogy olyan közösségek jöjjenek létre, és erősödjenek meg, amelyek nem kizárólag anyagi forrásokhoz kötődnek, hanem valódi értéket hordoznak és hosszútávon is működőképesek. (Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkárság)