Vége az évezredes várakozásnak! Új app segít felismerni a magyar hüllőket és kétéltűeket

17/04/18 kedd
ujnemzedek.hu
Ez most kígyó vagy lábatlan gyík? Ebihal vagy valami teljesen más? Ebből királyfi lesz, ha megcsókolom? Kiben ne merülnének fel ezek a kérdések nap mint nap, és ki ne álmodott volna még arról, hogy végre valaki rendet tesz a fejében a sok hüllő és kétéltű között.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) most véget vet a várakozásnak, pontot tesz az i-re és habot fúj a tortára: itt van a beszédes nevű Kétéltű- és hüllőhatározó mobilapp. Iphonra itt tudod leszedni, Androidra meg itt.

Az ingyenes alkalmazás a Magyarországon előforduló 17 kétéltű és 18 hüllő faj terepi azonosításához nyújt segítséget 41 színes illusztrációval, 12 béka hangjával és részletes fajleírásokkal - olvasható az MME szerdai közleményében.

kép: mme.hu

A két szervezet második közösen fejlesztett alkalmazása azoknak készült, akik kezdők, de tudni szeretnék, hogy milyen kétéltűt vagy hüllőt láttak a kertben, a vízparton vagy az erdőben. A határozást megkönnyíti, hogy az alkalmazás akár már egy kiválasztott határozójegy alapján megmutatja a lehetséges fajokat, de további szűkítésre is van mód, például alakjuk, színük és a megfigyelt élőhely alapján.

Ezek nem a Tisza környékén élnek

Az egyes fajok adatlapján a rövid fajleírás mellett a latin és angol név, a módszertani besorolás és természetvédelmi érték is megjelenik, az adatlap alján található link segítségével pedig az MME oldalán elérhető, Magyarország kétéltűi és hüllői című oldalra juthatnak el a felhasználók. Itt a fajokról bővebb leírások és állományadatok olvashatók, valamint videókat és fotókat is találhatnak az érdeklődők. Az alkalmazás lexikon funkciója azokat segíti, akik csak ismerkedni szeretnének a fajokkal, játékokkal pedig a megszerzett tudás tesztelhető is.