Tippek, hogy jobban menjen a prezentálás

16/10/11 kedd
ujnemzedek.hu
Előbb-utóbb mindenkinek kell prezentációt tartania - ez olyasmi, amit nem úszunk meg. Ha nem is előadás formájában, de egy munkahelyi tárgyaláson mindenképpen részt kell vennünk egyszer, és lehet, hogy (ó, igen) meg is kell szólalnunk.


A kiállás legalább olyan sokat számít, mint a mondandó. (Kép: Tumblr)

Felmérések szerint egy prezentáció vagy tárgyalás sikeressége nagyobb részben múlik azon, hogy milyen jól tudjuk eladni magunkat, mint azon, hogy miről van szó. Ezért fontosak az alábbi pontok:

1. Készülj fel

Vedd fel a Superman-pózt. Húzd ki magad, fejeket fel, érezd magad nagynak. Ha egy pár percig így állsz a prezentáció előtt, segít, hogy magadba pumpálj egy kis önbizalmat.

2. Állj egyenesen

Nem túl bizalomgerjesztő egy összetöpörödött, összegörnyedt valaki. Nem kell persze valami fura, természetellenes pózt felvenni, de állj egyenesen, magabiztosan. A kiállásod legyen nyitott, ne tedd keresztbe a kezeidet vagy a lábaidat - egy nyitott személyiség javaslatait vagy mondandóját jobban fogadja a közönség.

3. Nézz a közönség szemébe

Nem csak állásinterjún, de prezentáció közben is ügyelj arra, hogy nézz azok szemébe, akikhez beszélsz. Prezentációnál vándoroljon a tekinteted egyik emberről a másikra, minél több emberrel próbálj meg így személyes kontaktust felvenni.

4. Járkálj

Ha van rá hely, ne állj vigyázzállásban, hanem próbálj meg egy kicsit mozogni, miközben előadsz. Ez is természetesen hat, önbizalmat sugároz és segít abban, hogy a hangod nagyobb teret betöltsön.

5. Használd a kezeidet

Ha valamit nagyon ki akarsz hangsúlyozni, használd bátran a kezeidet. Nem kell össze-vissza kapálózni és gesztikulálni, mert attól csak idegesnek tűnsz, de egyszer-egyszer nagyon jó kihasználni őket a mondandód hangsúlyozására.

6. Finomíts az arckifejezéseiden

Mindig az arcot/arckifejezéseket fürkésszük, ha rá akarunk jönni, mire gondol a másik. Egy nagyobb közönség előtt állva sincs ez másként. Ne engedd, hogy kiüljön az arcodra ha parázol.

Ha tudod, hogy a pókerarc nem az erősséged, gyakorold tükör előtt, vagy barátokkal.