Te is dallamtapadástól szenvedsz? Mutatjuk a megoldást!

16/12/09 péntek
ujnemzedek.hu
Számtalanszor átéljük életünk során, hogy borzalmas dalok ragadnak a fejünkbe: egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy már megint azt a gagyi számot hümmögjük, vagy épp énekeljük a refrént. Miért van ez és hogyan szabadulhatunk meg tőle?

Ami okozza: 

A Zeigarnik-hatás! Ez azt írja le, hogy az emberek befejezetlen dolgokra könnyebben visszaemlékeznek, mint a befejezettekre. Ezért van az, hogy mindig csak egy részletét ismételgetjük az adott dalnak vagy reklámnak.

Az pedig, hogy hogyan győzhetjük le a Zeigarnik-hatás okozta dallamtapadást pofonegyszerű: hallgassuk végig a fejünkben ismétlődő számot, bármennyire is utáljuk, így máris elfelejthetjük a további dudorászást.


Forrás: Giphy

A jelenséget először Bluma Zeigarnik litván pszichológus írta le, annak nyomán, hogy tanára, a gestaltpszichológiával foglalkozó Kurt Lewin észrevette, hogy egy pincér jobban visszaemlékezett azokra a számlákra, amiket még nem fizettek ki. (Azért ez érthető nem?)

A Zeigarnik-hatást máshol is felfedezhetjük - gondoljunk csak az olyan hétköznapi dolgokra, mint a sorozatok befejezetlen végei. A tv-sorozatok forgatókönyveiben tudatosan használják a nézők érdeklődésének fenntartására az úhynevezett cliffhanger-hatást. Ezért vagyunk megőrülve például amiatt, hogy hogyan folytatódik végül a Trónok harca vagy a The walking dead. A sorozatkészítők nagyon értenek ehhez!

Viszont van egy nagyszerű hírünk azoknak is, akik szeretnek elkalandozni tanulás közben: tudományos tény, hogy az a diák, aki megszakítja a tanulást egy másik tevékenység kedvéért, jobban fog emlékezni a tananyagra, mint az, aki szünet nélkül fejezi be a tanulást. Azért ez nem semmi! 

Forrás: BrainCraft