talon - Nem hittél a klímaváltozásban? Akkor itt a rövidebb sült krumpli

18/09/28 péntek
ujnemzedek.hu
Nincs éghajlatváltozás, mi? Persze, a Föld meg lapos. Mindenesetre ami tuti: a sültkrumplinak úgy, ahogy eddig ismertük, hamarosan annyi.

https://hvg.hu/kkv/20180924_Rovidebb_lesz_a_sultkrumpli_kisebb_lesz_a_ch...

Három centiméterrel rövidebbek lesznek idén a belga és a brit sültkrumplik az eddig megszokott 8-9 centiméteres hossz helyett. A burgonyagumók látványos csökkenésének az az oka, hogy több mint 40 éve nem látott szárazság sújtotta a két országot, ami nem csak a méretre, de a terméshozamokra is rányomta a bélyegét.

Nagy-Britanniában az idei volt a legmelegebb és legszárazabb nyár 1976 óta, a forróság pedig a burgonyatermelők számára okozta a legnagyobb problémát - írja az agrarszektor.hu a www.telegraph.co.uk nyomán. A csapadékhiány egész Észak-Európában problémát okozott, a burgonya terméshozama ugyanis 20 százalékkal kevesebb lett idén. 

A szárazság miatt idén sokkal kisebb burgonyagumók termettek Nagy-Britanniában és Belgiumban egyaránt, ami azt eredményezheti, hogy az eddig megszokott 8-9 centiméter hosszú sültkrumplik helyett 3 centiméterrel kisebbek kerülnek majd a boltokba. A chipsek mérete is csökkenhet idén, a száraz talajok miatt ugyanis a krumplik eddigi 50 milliméteres átmérője is kisebb lesz. 

Belgiumban 25 százalékkal csökkent idén a burgonya terméshozama a tavalyihoz képest, pedig a belgák a világ egyik legnagyobb fagyasztott burgonyatermék exportőrei, és évente 2,3 millió tonna fagyasztott krumplit értékesítenek a külpiacokon. Az egyik legnagyobb vásárló éppen Nagy-Britannia, ahol évente 1,75 millió tonna fagyasztott sültkrumpli fogy el, és az egy főre eső fogyasztás eléri a 100 kilogrammot is.

Nade a dolog tán nem is baj - vagy ahogy mi írtuk ebben a cikkben itt:

A másik véglet az édes-sós tengelyen - ha a cukor a végső gyász az elpunnyadt testünknek, akkor a sült krumpli a végső... nos... gyász, olyan, mint az irodistáknak a péntek délután. Nem táplál, hiszen se vitamin, se ásványi anyag nincs benne, ellenben zsíros, és csurig nyomja a kalóriát. Az ereid hálásak érte! (Nem.)

Vajon miről szól ez a cikk? Nos, a kajákról, amiket agybafőbe tolsz.

(agrarszektor.hu)