Szívesen olvasgatsz a strandon? Akkor a strandkönyvtárat neked találták ki!

18/07/12 csütörtök
ujnemzedek.hu
A Balaton körül több strandon is üzemelnek ilyenek, most az is kiderül, pontosan hol, és mikor tartanak nyitva.

Szerencsére a mai, tabletes, mobilos időkben is vannak olyanok, nem is kevesen, akik két fürdés, úszás közt szívesen merülnek bele a kedvenc könyvükbe a vízparton. De nem mindig sikerül időben jó könyveket szerezni, ahhoz pedig, hogy valaki a nyári melegben a strand helyett a könyvtárba zarándokoljon (amit nem is ismer, hiszen lehet, hogy először jár az adott helyen), azért nagy lelkierőre van szükség. 

A megoldás erre a strandkönyvtár. Igazából már az 1900-as évek elején kitalálták, akkor létesült az első a Balaton partján, konkrétan Keszthelyen. Ezt a menő hagyományt 2008-ban élesztették újjá, Balatonalmádiban, ahol azóta is működik a strandkönyvtár, sőt, mondhatni, virágkorát éli. De nem ez az egyetlen strandkönyvtár a Balaton partján. 


Fotó: Balatonfenyves.hu*

Balatonalmádiban a Wesselényi strand keleti kapujánál július 2-ától augusztus végéig, a hét hat napján 14-18 óráig üzemel a strandkönyvtár.  Almádiban azonban van még két másik strand is, két másik strandkönyvtárral. Mindhárom strandon szabadon elvihető olvasnivalók is akadnak „Vedd és vidd!” jelszóval. 

A balatonfüredi strandkönyvtár a Kisfaludy strandon július 1-jétől augusztus 27-ig, hétfőtől szombatig 10-től 18 óráig látogatható. A kölcsönzés ingyenes, beiratkozni személyi igazolvánnyal és lakcímkártyával, gyermekeknek szülői hozzájárulással lehet.

Balatonakalin ugyancsak van parti bibliotéka. Július 1-től augusztus 26-ig üzemel a szolgáltatás a község strandján, a Balaton u. 1. szám alatt. Itt inkább gyermek- és ifjúsági könyveket kínálnak, melyeket a játszóházat működtető animátoroktól kölcsönözhetnek az érdeklődők. Van hírlap-olvasósarok, de a folyóiratokat akár pár órára is kölcsön lehet kérni.

Keszthelyen mégy nem nyitott meg a nagyszabású strandkönyvtár. Itt  július 23. – augusztus 19. között a Városi strandon várják majd az érdeklődőket, minden nap 10–17 óráig. A keszthelyi könyvtárosok a fövenyesi strandon olvasószigetet állítanak fel, melyen pár könyv, magazinok és napilapok közül válogathatnak az olvasni vágyók.

Siófokon is működik strandkönyvtár a nagystrandon, a Siófok Plázs területén. A strandkönyvtár 10 és 18 óra között van nyitva, de esős időben a nyitvatartás módosulhat. Van itt klasszikus és szórakoztató irodalom, idegennyelvű könyvek és ifjúsági és gyerekkönyvek is. 

Hozzátesszük: könnyen előfordulhat, hogy a lista nem teljes, annál is inkább, mert vannak arra utaló jelek*, hogy pl. Balatonfenyvesen is üzemel strandkönyvtár, de nem csak a Balaton környékén vannak strandkönyvtárak. Hanem például a Tisza-tónál, Egerben, Nyíregyházán, Abádszalókon, Orosházán, Mohácson, Kaposváron, Tiszafüreden is - és a jó ég tudja, hol még. Mindenesetre tartsátok nyitva a szemeteket, bármilyen strandon is jártok, és ha van strandkönytár, csapjatok le a jó könyvekre!

Forrás: Könykultúra Magazin, Könyvtár.hu