Szerepel a jelszavad ezen a listán? Akkor nagyon rossz hírünk van

18/05/31 csütörtök
ujnemzedek.hu
Ezek a jelszavak a világon a legkevésbé biztonságosak - szóval sürgősen változtasd meg.

A kibertámadások, trójai és egyéb számítógépes vírusfertőzések gyakorisága nem csökken, ezért azt gondolhatnánk, hogy a felhasználók nagyon odafigyelnek a jelszavaikra. (Az Új Nemzedéknek is van egy ilyen projektje, Digitális Immunerősítő Program néven fut.) Egy tavalyi kutatás szerint azonban a jelszavak terén még mindig tragikus a helyzet.

A kutatás során a Virginiai Műszaki Egyetem tudósai és a Dashlane nevű kiberbiztonsági cég munkatársai 61 millió jelszót vizsgáltak meg, a kutatás végén pedig összeállították a legnépszerűbbek listáját. A gond az, hogy ezek között igen sok olyanra akadtak, ami kb. annyira biztonságos, mintha a tulajdonosa kiposztolta volna a Facebookra. 

A szokásos hibákon - például hogy valaki mindenhová ugyanazt a jelszót használja - nagyon gyakori, hogy az emberek nem törődnek igazán vele, milyen jelszót választanak. Ennek a random jelszóalkotásnak a legszélsőségesebb példája, amikor valaki csak végighúzza az ujját a klaviatúrán, és ami kijön, az lesz a jelszó. Ugyan ezek első pillantásra kellően bonyolultnak tűnnek, de sajnos ez csak a látszat. Ugyanis annyira egy kaptafára készülnek, hogy nagyon könnyű feltörni őket. 

Ha megnézitek, hogy ebből a típusból melyik a tíz leggyakoribb, máris érthetővé válik mindez:

1. 1q2w3e4r
2. 1qaz2wsx
3. 1qazxsw2
4. zaq12wsx
5. !qaz2wsx
6. 1qaz@wsx1q2w3e4r
7. 1qaz2wsx
8. 1qazxsw2
9. zaq12wsx
10. !qaz2wsx

A jelszavakkal az egyik gond, hogy ha túl bonyolultak, hajlamosak vagyunk elfelejteni őket. Ez ellen viszont sokan úgy védekeznek, hogy átesnek a ló másik oldalára, és faék egyszerűségű jelszavakat használnak. Súlyosbítani is lehet a dolgot, azzal, ha egy mindenki által ismert film, főhős vagy zenekar nevét állítjuk be jelszónak. 

Ebből a típusból a 10 leggyakoribb:

1. superman
2. pokemon
3. slipknot
4. starwars
5. metallica
6. nirvana
7. blink182
8. spiderman
9. greenday
10. rockstar

Ugyancsak népszerűek - és totál nem biztonságosak - az érzelmeket, indulatokat kifejező szavak:

1. iloveyou
2. fuckyou
3. asshole
4. fuckoff
5. iloveme
6. trustno1
7. beautiful
8. ihateyou
9. bullshit
10. lovelove

Végül, de nem utolsósorban nagyon népszerűek a különféle márkanevek, amelyek ugyancsak garantálják, hogy nagyon könnyen fel lehessen törni egy fiókot.

Íme a vonatkozó toplista:

1. myspace
2. mustang
3. linkedin
4. ferrari
5. playboy
6. mercedes
7. cocacola
8. snickers
9. corvette
10. skittles

Ugye nincs köztük a tiéd? Ha mégis, hallgass bölcsen, és nyomban változtasd meg!

A semmire sem jó, egy kaptafára megalkotott jelszavak között azért még mindig az 123456 és a password a csúcs - elképesztő, de a mai napig népszerűek. Nem csak ez a kettő, van még egy pár ilyen. Ha esetleg ilyet használnál, akkor is azonnal cseréld!

És akkor még a feltört, ellopott és a neten nyilvánosságra hozott jelszavakat nem is említettük - sajnos könnyen meglehet, hogy a tied is köztük van. Ha ellenőrizni szeretnéd, nézd meg korábbi cikkünket, ahol ajánljunk egy weboldalt illetve egy kiegészítőt a Chrome-hoz. Ezek segítségével minden kétséget kizáróan ellenőrizheted a jelszavad. 

Forrás: IFL Science, Fotó: Alexandra Gorn, Unsplash