Rekordbüntetést kapott az 56-szoros bliccbajnok

18/10/02 kedd
ujnemzedek.hu
Rekordösszegű, mintegy 800 ezer forintos tartozást halmozott fel egy utas, aki 56 alkalommal utazott vonaton jegy nélkül. Persze a dolgon még lehet rontani; adóssága a késedelmi díjakkal- és kamatokkal együtt nőtt ekkorára.

A fokozott ellenőrzéseknek és az elővárosi vonalakon megerősített jegyvizsgálói és vasútőri létszámnak köszönhetően az elmúlt évek során folyamatosan csökkent a bliccelők száma - tudósít a MÁV közleménye. De van, aki - ha már hozzáfog -, igazán komolyan veszi ezt a műfajt. 

Mint például az a bliccelő, aki csaknem 800 ezer forintos rekordtartozást halmozott fel, mivel 56 alkalommal bírságolták meg a jegyvizsgálók menetjegy nélküli utazás miatt. De a MÁV még vele is rendes volt, és egyszeri  fizetési könnyítéssel ösztönözte tartozása rendezésére a nótóriusan lógó utast. 

A közleményben további érdekes adatok is szerepeltek. A 2013 óta keletkezett bírságok összege például meghaladja az 5 milliárd forintot. A követelések összesen mintegy 90 ezer bliccelőhöz, szabályszegőhöz tartoznak, ezek közül 54 ezer adósnak csak egy tartozása van a társaság felé.

Az abszolút rekorder összesen 600 bírságot gyűjtött össze az utazásai során, tartozása a 9 millió forintot is meghaladja.

A magas összeggel tartózók ellen egyébként a vasúttársaság büntetőfeljelentést tesz, mivel az már csalásnak minősülhet.

Forrás: Unsplash

A bírságot kapott bliccelők a nagyobb problémákat, a felesleges többletköltségeket kerülhetik el azzal, ha  tartozásukat mihamarabb rendezik. Ehhez a vasúttársaság segítségét is kérhetik: egyedi fizetési konstrukciót, részletfizetést, fizetési halasztást is kaphatnak, ha szeretnék rendezni tartozásukat. A fizetést megtagadók esetében azonban a bírósági végrehajtók a jövedelemből tilthatják le a vasúttársaságnak járó összeget, míg az adósság nem rendeződik, vagy rosszabb esetben a bliccelő ingatlanjára vethetnek ki végrehajtási jogot.

Olyan is előfordult már, hogy egy adós veterán autóját foglalták le a nagy összegű adósság fejében.

A vasúttársaság fokozatosan szorítja vissza a bliccelő utasok számát. Míg 2016-ban 45 ezer, addig  2017-ben már csak 36 ezer nem fizető részére állítottak ki büntetést a jegyvizsgálók. A bliccelés különösen a budapesti elővárosi vonalakra jellemző, ezért itt gyakoribbak a fokozott ellenőrzések.  

Kiemelt kép: Wikipédia