Puszira fel: a tudósok szerint ezért csókolózunk

16/09/20 kedd
ujnemzedek.hu
Kellemes, finom, erősíti az összetartozást, és nincs happy end nélküle a romantikus filmekben. De nem csupán erről szól.

Mert ha belegondolunk: mi értelme van egy csóknak? Van bármiféle KONKRÉT célja? Próbáljunk például egy földönkívüli szemével nézni a dolgot - vajon mire vélné szegény E.T., ha összefutna egy egymás szájából ki nem szálló szerelmespárral? 

 

Tuti csodálkozna

Szóval ha jobban belegondolunk, a dolog minimum fura - pedig egy átlagember élete folyamán 20.160 percet tölt csókolózással. Szerencsére vannak olyanok is, akik a belegondoláson túl meg is vizsgálják a kérdést:

 

 

Szóval soroljuk akkor, a nyilvánvaló okokon túl miért jó egy csók:

1. csókolózás közben akár 3 kalóriát is elégethetünk

2. minél gyakrabban csókolózunk, annál kevesebb esélyünk van a rossz koleszterinszintre - nem vicc, komoly tanulmányok foglalkoznak a témával 

3. enyhíti a migrént

4. rengeteg tök jó dal született róla

 

 

Van egy rakás ilyen és ehhez hasonló érv, ami miatt az embernek azonnal kedve lenne nyomni egy cuppanósat a kedvese szájára, de az okok még mindig nem világosak: 

 

Miért van a csók?

Ennyi erővel persze azt is kérdezhetnénk, minek van a tavasz, és minek van a csoki, csakhogy van ám magyarázat, és ez evolúciós okokra vezethetők vissza. A tudósok azt feltételezik, hogy az egész a táplálkozás miatt alakult úgy, ahogy - a madarak például szájból szájba etetik a fiókáikat (ezt például angolul pont "kiss-feedingnek" nevezik), és ez egyes főemlősöknél is előfordul. Ez lehet a száj szájhoz érintésének története, és ebből talán érthető az is, miért kell hozzá bizalom és intimitás.

 

És akkor ne felejtsük el azt sem, hogy a nyálunk egy csomó olyan anyagot tartalmaz, ami "hírt ad" az egészségi állapotunkról, génállományunkról, amit a másik fél dekódolni tud - azaz nagyban függ a tetszésindexünk is a csókunktól. Ha ismét az evolúciós előnyökkel akarunk előjönni, akkor ez azért lehet fontos, mert aki csókolózik (csókolózott) az ezek alapján jobban tud partnert választani, és ezáltal az utódok túlélési esélye is megnő.