Összevissza letöltögetünk a netről és nem az a lényeg, hogy ingyen van

17/11/14 kedd
ujnemzedek.hu
A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) legutóbbi felmérésében a főszereplők a fiatalok voltak. Ha valamihez hozzá akarunk jutni, akkor nem elsősorban az ár dönt.
Person smiling in the glow of his laptop computer in his bedroom
Forrás: Unsplash

A legtöbben 

  • zenehallgatásra,

  • filmnézésére,

  • vásárlásra,

  • játékra gondolnak, amikor letöltésről van szó.

Ja és persze a hírek: hat évvel ezelőtt a fiatalok 46%-a olvasott interneten híreket, mára ez megugrott 71%-ra. Úgy tűnik mégsem vesztették el az érdeklődésüket a világ dolgai iránt.

A srácok inkább fizetnek a netes tartalmakért

A HENT felmérése szerint a fiatalok közel fele fizetett már életében legalább egyszer online megvásárolható tartalomért. Érdekes, hogy a férfiak 59%-a, míg a nők 31%-a preferálja az internetes vásárlást. Azoknak, akik még nem vásároltak neten keresztül, csupán az egyharmada nyitott afelé, hogy esetleg megváltoztatja vásárlási szokásait és kipróbálja az online rendelést/vásárlást. 

A letöltés = zene

A kutatásból az is kiderült, hogy bár még mindig a YouTube az első számú szolgáltató zenehallgatás terén, a válaszadók 64%-a inkább letölti a kedvenc zenéit. Hogy hol töltünk le a legtöbben? 1. YouTube downloader 2. Torrent.

Filmek terén 2011-hez képest nőtt a letöltések száma. Ez amiatt is lehetséges, hogy már nem nagyon mennek a DVD-k, másrészt egyre több háztartásban jelen van az internet. Kiemelték, hogy a folyamatos letöltések mellett népszerű lett az úgynevezett stream alapú filmnézés is, ami szintén az ingyenes kategóriát erősíti. Bár ezek még mindig az "illegális oldalt" erősítik, a válaszadók közül minden ötödik azt vallotta, hogy legális internetes oldalakon keresztül is néz filmeket. 

Letöltéskor a gyorsaság számít

Számunkra talán a legérdekesebb adat az volt, hogy azért választjuk az torrentet vagy más nem legális letöltési lehetőséget, mert sokkal gyorsabban j/egyszerűbben jutunk hozzá a vágyott tartalamozhoz, mint a hivatalos úton. Ezért nem az ingyenességen van a hangsúly, hanem a gyorsaságon, ráadásul sok esetben az adott tartalom törvényes úton nem is szerezhető be. 

A blonde woman using a laptop while lying on a bed
Forrás: Unsplash 

Hogy áll a digitális immunrendszered? 

Néha össze-vissza töltögetünk tartalmakat a netről, miközben eszünkbe sem jut a számítógépünk vagy a személyes adataink védelme. Lehet, hogy már egy hónapja lejárt a vírusírtód és a jelszavad sem elég biztonságos, ami amúgy a kutyád neve, hiszen mindenhol közös posztokat pakolsz ki magatokról. Ezekre ráharapnak a heckerek! Hogy tudod megvédeni magad az ilyen támadásoktól? Letesztelnéd, hogy elég erős-e a jelszavad? Kattints a következő tesztre és derítsd ki magad! 

Mi a digitális immunerősítés?

A Digitális Gyermekvédelmi Stratégia a „védőoltás”,  a kampány maga pedig a „vitamin”,  és azon módszerek, ajánlások összessége, amellyel a komolyabb bajt el lehet kerülni. 

Júniusban minden érintett vállalatot meghívnak az Új Nemzedék Központ és az EMMI álltal koordinált Digitális Immunerősítő Kerekasztalba. Ennek az lesz a feladata, hogy megfogalmazzák a kampányban használandó gyakorlati tanácsokat, oktatási anyagokat, amelyeket a Digitális Immunerősítő Programban használni fognak. Ezen felül kidolgozzák a Digitális Immuntesztet is, hiszen jövő év elejére elkészítik a magyar fiatalok digitális immuntérképét is.

A Digitális Immunerősítő Kerekasztal szakértőinek ajánlása alapján elkészült Digitális Immunerősítő csomagot roadshow-kon, weboldalon, további rendkívüli osztályfőnöki órákon, az Új Nemzedék Központ Közösségi Tereiben zajló kiberbiztonsági előadásokon, valamint vloggerekkel való együttműködéseken keresztül fogják eljuttatni. 

Még több infót a Digitális Immunerősítő Programról itt olvashatsz.