Oké, de most végül is milyen adatokat csórtak szanaszét a Facebookról?

18/06/14 csütörtök
ujnemzedek.hu
Sokat. Olyanokat, hogy el sem hiszed.

Már 2017-ben összegyűjtöttünk 10 überpara dolgot a Facebookkal kapcsolatban - pl. baromi ijesztő, hogy basszus, ezek tudják, hogy nézel ki, merre jársz épp. Sőt, ha ez nem lenne elég, még abban is biztosak, mik a politikai nézeteid, a vásárlási szokásaid, és hogy melyik bulikba akarsz menni jövőre - ezek azonban mára szinte eltörpülnek a nagy adatszivárogtatási botrányban. 

Baromi sok adat (azaz kb. 50 millió felhasználó belépőkódjai és miegymása) illetéktelen kézben, és kamuhírekkel teli Facebook-folyam - kb. így foglalható össze egy kurta mondatban a botrány. Az esetet a The New York Times és a Guardian robbantotta ki - értsd: a

Cambridge Analytica-balhé

olyan a tech- és kommunikációs világnak, mintha ledobnák a személyiségjogi atombombát. 

Erről is írtunk, naná, de most még nagyobb szószban a közösségi óriás, mint eddig - kb. olyan ez, mintha DIREKTBE nyomnák Zuckerbergék az ERRORISTÁT. A lényeg: a balhé még le sem csengett, de máris kisült, a Fácse már pár éve olyan adatokhoz engedett hozzáférni több tucat vállalatot, amiket, hát, nem szívesen látunk mások kezében. Olyan cégekről van szó, mint az Apple, a Samsung, a Microsoft, az Amazon, de ide tartozik a Royal Bank of Canada és a Nissan is. Vagy a Huawei.

Zucki, nem?

Van, aki imádja a neten a személyre szabott hirdetéseket - de van, amikor túltolják

(részlet egy korábbi interjúnkból)

- Most komolyan, miért para az, hogy valaki megszerzi a Facebook-profilomból, hogy mikor születtem, hova jártam suliba… és utána arra használja fel, hogy nekem szóló reklámot küldjön. Én azt mondom, végre nem kell fiúként női sminkcuccokról vagy körömcipőkről szóló hirdetéseket néznem. Tovább megyek: nem kell feltúrnom a netet, ha akarok venni egy rövidgatyát, hanem kapásból kidob nekem 12 zseniálisat.

- Alapvetően kettő tábor van: Van, aki imádja a netes személyre szabást. Ők olyan tartalmakat kapnak, amelyek valóban érdeklik őket, mindezt úgy, hogy nem kell hosszú kérdőíveket kitölteni ezekről. És van a másik tábor, aki nem szeretne személyre szabást, mert nem szeretné, ha bárki a személyes adatival ügyeskedne. A gond nem is feltétlenül a személyre szabással van szerintem, hanem azzal, amikor ezt egyszerűen túltolja sok cég. Ha egy rokonodnak nézel karácsonyi ajándékot (mondjuk valamilyen táplálkozási kiegészítőt), akkor jó lenne, ha nem kergetnének gyúrós férfiak hetekig a neten minden banneren. Vagy ha a barátnődnek akarsz egy táskát venni ajándékba, akkor a netes böngészés után ne női táskákat és cipőket láss minden híroldalon, blogon és a Facebook-hírfolyamban. A célzás és személyre szabás jó, de ha ezt túlzásba viszik, akkor jönnek elő a problémák.

A teljes interjút a téma igazi professzorával, Sepsey Barnával, a Reputation.hu vezetőjével IDE KATTINTVA olvashatod!

De miről is van szó? Nálunk okosabbak összeszedték, hogy VALÓJÁBAN MI az, amit illetéktelenek megtudhattak rólunk:

• családi, kapcsolati állapot
• jelenleg folytatott és korábbi tanulmányok listája
• jelenlegi és korábbi munkahelyek listája
• “kiosztott” lájkok
• oldalkövetések
• vallási preferencia
• politikai preferencia
• bejelölt események listája

A Wall Street Journal cikkéből kiderül, hogy ugyan Zuckerbergék az összes céggel aláírattak egy nyilatkozatot, mely szerint senki nem él vissza semmilyen infóval - de KONKRÉT bizonyíték nincs arra, hogy ez nem történt meg. Sőt: egyes szerződések még mindig aktívak - tehát hiába szakították meg az együttműködést 22 esetben, azért van, aki még mindig ismerheti, hogy mire kattintasz rá.

És ez csak ijesztőbb lesz, amikor megtudod, pontosan miket tud rólad a Facebook.

Ez egy 225 oldalas és 2000 kérdést tartalmazó dokumentumból derült ki, amit az Analytica-buli miatt kellett benyújtania Zuckerbergéknek az amerikai Kongresszus számára. Például pontosan tudják, ha sztalkolsz, vagyis követsz valakit - konkrétan számon tartják, kit hányszor látogatsz meg profilügyileg. Igen, ebben az esetben ki van matekozva, hogy leselkedtél-e a volt pasidnál/csajodnál.

És még ezeket tudják:

• tudják, hogy élesben böngészel-e közösségi portált, vagy csaka háttérben van megnyitva
• figyelik az egérmozgásokat
• tudnak arról, milyen gyors nettel böngészel, sőt, ismerik a készüléked akkujának töltöttségét
• hogy a közelben elérhető-e wifi csatlakozási pont
• sőt, sőt, most figyelj: ha ENGEDÉLYEZTED, akkor vágják a hívásnaplódat, és ismerik az sms-eid tartalmát

Szerinted hányan engedélyezték? A felmérés szerint NAGYJÁBÓL MINDENKI.