Ne bántsd a nünükét! Teljesen ártatlan és csodálatos lény!

18/05/15 kedd
ujnemzedek.hu
A napokban szárnyra keltek olyan kamu hírek, hogy a nünüke nagyon veszélyes állat. Sőt mi több, akár halálos is lehet. Az Erdőmentők Alapítvány nemrég ellen kampányba kezdett, hogy eloszlassák a tévhiteket és megvédjék ezt az ultracuki állatkát! Kösz srácok, ahogy tudunk segítünk mi is!

Az Erdőmentők következőket osztották meg frappánsan összefoglalt posztjukban: 

"Időről időre felbukkan az interneten valamely állat, vagy növény démonizálását szolgáló marhaság, ami az író népszerűsítésén kívül semmi másra nem alkalmas, ám hatalmas károkat okoz a természetvédelemben.

A legújabb áldozat a nünüke.

Erdőmentők fényképe.

Valaki fogta magát és leírta, hogy a kék nünüke halálos a gyerekekre, és mint tudjuk, az ilyesmit imádja a média. Több sem kellett, és nagyjából ugyanaz a cikk számtalan weboldalon, valamint internetes újságban jelent meg, a közösségi médiában pedig szélsebesen terjed ezekben a percekben is. Meglepő, hogy milyen komoly weblapokon fordul elő az ominózus írás. A cikk nem mellesleg minősíthetetlen butaságokból áll a biológia, a történelem és az orvostudomány szempontjából egyaránt. Ez persze senkit sem érdekel. A lényeg, hogy vámpírfogakat ragaszthassunk valami olyan fajra, amit viszonylag kevesen ismernek és így bármi elhitethető róla.

Az egyetlen baj, hogy a szülők egy része ezek után (lásd kullancs effektus), ha meglát egy tetszőleges fajú bogarat, akkor "NÜNÜKE" csatakiáltással összetapossa. Számos védett nünüke faj él hazánkban, így ha más érv nem is számít, nem javasoljuk, hogy akár 50000 Ft bírságot kockáztassanak elpusztításával.

Azonban kérünk mindenkit, hogy a józan ész vezérelje, valamint vegye figyelembe azt, hogy ennek a bogárkának a mérge legfeljebb hólyagot okoz a bőrön, de megölni senkit nem fog! Egy egyszerű darázs is veszélyesebb nála, csak azt túl sokan ismerik ahhoz, hogy egy ilyen hamis szenzációt rá lehessen húzni.

Már kíváncsian várjuk a következő szörnyeteg hírét, ami talán a vérlepke, vagy a gyilkos mókuska lesz." - írja az Erdőmentők Alapítvány

Milyen butaságok terjedtek a nünükéről? 

Például volt olyan oldal, ami azt hozta le, hogy Prágában egy gyereket kórházba kellett szállítani, mert hozzáért az állathoz. Több helyen írnak mérgező váladékokról is, ami a bőrre kerülve halálos lehet. Volt, ahol nem fogalmaztak ennyire drasztikusan, pusztán arról írtak, hogy a bőrön csúnya hegek vagy épp duzzanatokat okozhat a bogárból származó váladék - de ha lemossuk szappanos vízzel legalább 15 percen belül, kutya bajunk se lesz. 

Az Erdőmentők posztja után persze sokan eltávoltították bejegyzésüket, rádöbbenve, hogy butaság, amit megosztottak.

Hogy mi a tanulság?

Olvassunk bogár és növényhatározókat mielőtt túrázni megyünk. Utazás közben az egész családnak jó elfoglaltság lehet, ha átismételjük a suliban tanultakat vagy mondjuk új ismeretekre teszünk szert, egy-egy ilyen olvasmány során. 

Az Erdőmentők 7+7 jó tanácsa: ezt tedd és ezt ne tedd az erdőben járva - itt megnézheted