Na most kiderült, hol önkénteskednétek szívesen

16/10/05 szerda
ujnemzedek.hu
Környezetvédelmi, állatvédelmi tevékenység, betegápolás, gyermekfelügyelet: melyik a nyerő? Kiderítettük.

Szeptember 22-én indult el a szavazásunk, amelyben arra voltunk kiváncsiak, ki milyen önkéntes tevékenységet végezne szívesen. Erről van szó itt - elmondhatjuk, hogy rengeteg választ kaptunk, ami a.) tök jó dolog, hiszen ennek alapján nagyon sokan szeretnének részt venni valamiféle olyan dologban, ami az önzetlenségről szól, amely másokon segít, illetve b.) hm, ha jobban belegondolunk, nincs is b.).

Mert kisült, hogy a betegápolás, idősgondozás, az egyéb rászorulók, illetve a fogyatékkal élők segítése mozgatja meg a legkevésbé a résztvevőket (5%, 5% és 7%). Ez azért lehet meglepő, mert egy 2012-es tanulmány adatai szerint a házi- és házkörüli munka, az ügyintézés és vásárlás, a gyermekfelügyelet, gyermekgondozás, illetve a betegápolás, idősgondozás volt az önkéntesség leggyakoribb megjelenési formája: az önkéntesek által végzett összes tevékenység több mint háromnegyed része (76,7%) ezekből a tevékenységekből állt össze. Házi- és házkörüli munkát 1324 ezer fő végzett háztartásán kívül élő személy javára önkéntesen, ügyintézést és vásárlást 829 ezer fő, gyermekfelügyeletet,gyermekgondozást 577 ezer fő, míg betegápolást, idősgondozást 301 ezer fő vállal.

 

 

Na most a legnépszerűbbnek a környezetvédelmi, állatvédelmi tevékenység (25%), a rendezvényszervezés, rendezvényen segítségnyújtás (18%) és a sport-, szabadidős tevékenység szervezésében való részvétel (15%) bizonyult, és sokan vennének részt adminisztratív munkákban, honlap-adminisztrációban és tagtoborzásban is (13%). Ez talán egy kicsit aggályos lehet, hiszen (jó, az első helyezetten kívül) talán mind a "legkényelmesebb" módja az önzetlenségnek - tény persze, hogy ha például az onkentes.gov.hu-ra feldobott ajánlatok szerint ebből is akad jócskán lehetőség. 

Szóval köszönjük a részvételt, és hajrá: mindig, MINDIG lesz olyan helyzet, amelyben megmutathatod te is, hogy tudsz és akarsz segíteni másokon.