...most akkor igyál palackozott vizet, vagy inkább ne?

17/05/11 csütörtök
ujnemzedek.hu
Az Egyesült Arab Emírségekben azt tervezik, hogy jéghegyeket tolnak az Antarktisztól az Arab-öbölbe, hogy tiszta ivóvizet nyerjenek. Ehhez képest mi úgy toljuk a palackozott vizet, mintha nem jönne a csapból sima. De miért is? És mi is érünk el ezzel? Egészségesebb a talán a palackozott? Vagy szimplán csak a környezetet szennyezi?

Egy átlagos óriásjéghegy több mint 90 milliárd liter vizet tartalmaz, ami elegendő egymillió ember számára öt éven át - közölte Abdullah Mohamad Szulejman al-Sehi, az abu-dzabi székhelyű NABL ökocég igazgatója.

Az illetékes a Gulf News hírügynökségnek adott interjúban elmondta, hogy cége már szimulátoron végigjárta a jéghegyszállítás útvonalát és más lehetőségeket, hogy kidolgozzák az emírségek jéghegyprogramjának megvalósíthatósági tanulmányát.
"A szimulátor szerint egy évbe telik egy jéghegy eltolása az emírségek partjaihoz. Kidolgoztuk a műszaki és pénzügyi tervet. A tolás a legjobb módszer. A projektet 2018 elején kezdjük. Főként ivóvíz céljából van rá szükség. De jól fogja szolgálni a turizmust és befolyásolni az időjárást" - hangsúlyozta.

A jéghegyek nem olvadnak gyorsan, mivel azok 80 százaléka a víz alatt van, a víz fölötti világos jég pedig visszaveri a Nap sugarait, nem nyeli el könnyen annak hőjét.

Egy jéghegy látványa az Arab-öbölben egy új turisztikai látványosság lehet az emírségekben. Az óriási jéghegyek jelenléte az emírségek partjainál megváltoztatná az időjárást, több esőt hozna a sivatagos térségbe - tette hozzá al-Sehi, aki nem részletezte, milyen útvonalon akarnak jéghegyet hozni a térségbe, de a Google-térkép szerint a távolság a Dél-sarktól 12 600 kilométer.

Az illetékes elismerte, hogy a terv megvalósítása kihívásokkal teli. Amikor megérkeznek a jégheggyel az emírségek partjaihoz, beindul cég ivóvíz-előállító művelete: tömböket vágnak le a jéghegy tengerszint fölötti részéről, és összetörik víznek, amelyet hatalmas tartályokban tárolnának, majd tisztítanák.

Ez a világ legtisztább vize - hangoztatta al-Sehi, aki nem árulta el, hogy mekkora költségekkel járna ez a páratlan feladat.
A jéghegyekből való ivóvízfakasztás nem új elképzelés, az 1970-es években Szaúd-Arábia tervezte sarki jéggel megoldani ivóvízellátásét, de a költségek és a műszaki kihívások miatt elállt az elképzeléstől.

Al-Sehi a közelmúltban ismertette azt az elképzelést, hogy tengeralatti vezetéket építenének az Arab-öböl alatt, amelyen keresztül pakisztáni folyók vizét hoznák az emírségekbe.

Még egyszer mondjuk: 

OTT KOMOLY IVÓVÍZHIÁNY VAN.

Nálunk meg nincs. A csapvizünk tiszta, ha rossz az íze esetleg a satnya csövek miatt, fillérekért beszerezhető egy víztisztítómasina. Mi mégis baromi sok pénzt ölünk a dologba - ha a bankracio.hu számításait nézzük, akkor (a körülbelüli legolcsóbb, 100 forint/2 literes vízzel kalkulálva, ha minden nap csak 2 liter vizet iszunk) 36 340 forintot spórolhatnánk meg azzal, ha palackozott víz helyett csapvizet innánk. De úgy is nézhetnénk, hogy 2 üveg ára több, mint elég lenne az egész éves vízfogyasztásunkra.

De nézzük csak, hogy nőtt a magyar palackosvíz-fogyasztása:

És nyilván tovább nőtt. Ami nem csak a pénztrácánknak gáz, hanem a környezetünknek is. Miért is? - kérdezhetnéd - hiszen szelektíven gyűjtöma műanyagot, a kupakokat leadom, tök jó fej vagyok.

De nem csak ezen múlik.

Lehet, hogy te jó fej vagy, de egy csomóan nem azok: a felmérések szerint a PET palackok töredéke, azaz csak 7-8%-a kerül újrafelhasználása, a maradék nagyobb hányad pedig az autópályák mellett meg az erdei ösvény mellett köt ki. És most magyarázzuk, hogy mennyire bomlik le egy műanyag palack?

Hát hova figyeltél te a környezetismeret órán?

És akkor most jöjjön a durvaság:

1 liter palackozott víz előállításához 3-7 liter vízre és 0,17 liter olajra van szükség.

Igazából nem a palackosvíz ellen ágálunk - ezek tények. És tény az is, hogy egy bizonyos Martin Wagner kutatásából az is kiderül, hogy a palackból a szénsav illetve a gyártás során felhasznált anyagok olyan dolgokat oldalnak ki, amik a legrosszabb esetben rákkeltőek is lehetnek. Itt elérhető a kutatás, nem is ijesztgetnénk tovább senkit.

Iszunk egy pohár csapvizet.