Megtilthatja a főbérlő, hogy nálad aludjanak a szüleid?

17/09/20 szerda
ujnemzedek.hu
Amikor albérletbe költözünk elkerülhetetlen, hogy ne aludjon nálunk egyszer vagy többször valaki: szülők, barátok vagy épp a párunk. Megszegjük ezzel a bérleti szerződést? Mikor szólhat ebbe bele a tulaj? Fontos kérdések, amit még érdemes a szerződés megkötése előtt tisztázni.

Az már mindenkinek világos, hogy a bérbeadónak biztosítania kell számunkra a magánélethez való jogot, a többi elvárását vagy épp a mi igényeinket pedig részletesen le kell fektetnie az albérleti szerződésünkben. Azt viszont kevesen tudják, hogy léteznek olyan pontok is ez ügyben, amelyeket a lakástörvény szabályoz.

Vannak dolgok, amiket érdemes tisztázni, még mielőtt megkötjük az albérleti szerződésünk:

- mikor és hogyan fogadhatunk vendégeket?

- maradhatnak-e éjszakára?

-  mi a teendő ha szeretnémk valakivel összeköltözni?

"Nem jöhetnek vendégek!"

Mindenkinek van egy ismerőse legalább, akinek volt már szerencséje fafejű bérbeadóhoz. Az ilyen tulajok sokszor fenyegetőznek azzal, hogy megtiltanak dolgokat, például a vendégfogadást. Ez teljesen jogtalan és felháborító helyzet, hiszen te fizetsz ezért a szolgáltatásért és ő ennek értelmében a lakás használat és birtoklási jogát átruházza rád. Sose menj bele ilyen alkudozásba, nyíltan fogalmazd meg jogaidat a tulajdonossal szemben. Érvelj: ha meglátogatnak a vidéken élő szüleid vagy barátaid, nem teheted ki őket az utcára este, csak azért mert egy albérletben élsz! Te ugyan úgy kifizeted ezek után a rezsiköltséget, még akkor is ha magasabb lesz az összeg, mivel több lesz a fogyasztás. Nyilván nem kéthetente fog megtörténni, hogy meglátogatnak és állítani kell magunk számára is korlátokat, de higgadtan meg lehet beszélni ennek a feltételeit is. 

Itt kell megjegyezni az ellenőrzések időpontjának fontosságát is. Ha csak úgy besétál a bérbeadó a lakásba, míg te nem vagy otthon, akkor magánlaksértést követ el. Ettől függetlenül az ellenőrzés jogát törvényileg is gyakorolhatja! A törvény évi egy alkalmat ír elő, de szerződésbe több időpontot is lefektethet a bérbeadó. Persze ezt a legjobb, ha együtt jelölitek ki, hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy megmaradjon a békés viszony.

Az jön, aki akar, de a te felelősséged!

Az, hogy ki látogat meg, legyen szó családról, barátokról, ismerősökről, nem tartozik a bérbeadóra, kivéve ha valami gond származik belőle. Ha rendszeresen hatalmas zajt csapnak és hajnalig tartó tivornyázás megy, akkor joggal kérhet számon, hogy mi folyik a lakásában, mivel a csendháborítás zavarja mások nyugodt pihenéshez való jogát. Hasonlóképp te felelsz azért is, ha a lakásban a vendégek miatt kár keletkezik, ezt is neked kell  megtéríteni. 

Összeköltözés

Más a helyzet akkor, ha a szerződés egy főre szól, és veled kötötte a bérbeadó, akkor ahhoz, hogy ki lakik ott, nagyon is van köze, és ahhoz is, hogy hányan. Ha azt tervezed, hogy összeköltözöl a haveroddal, barátnőddel vagy a pároddal, mindenképp beszélj előtte a bérbeadóddal. Ez ugyan úgy vonatkozik a tulajra is, nem költöztethet csak úgy valakit hozzád, a beleegyezésed nélkül. 

A lakástörvénynek is nevezett 1993. évi LXXVIII. törvény szerint a bérlő a lakásba más személyt - a kiskorú gyermeke, valamint a befogadott gyermekének az együttlakás ideje alatt született gyermeke kivételével - a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhat be. A bérlő valójában albérletbe is kiadhatja az ingatlant vagy annak egy részét, azonban kizárólag a bérbeadó hozzájárulásával. A bérlőnek és a vele együtt lakó személyeknek a lakást rendeltetésszerűen, a szerződésnek megfelelően kell használniuk. Szintén fontos, hogy a bérbeadó sem költöztethet csak úgy be bérlőtársat, ahhoz a bérlő engedélye szükséges. - olvasható a Femina egyik cikkében. 

 

Forrás: Femina