Még mindig nem hiszed el, hogy téged is szétkiberkedhetnek a hekkerek?

18/01/02 kedd
ujnemzedek.hu
Pár rossz kattintás, egy csipet zsarolóvírus, és kész a baj. Konkrét példákkal jövünk.

Illetve már jöttünk is, nem is egyszer:

az megvan, amikor feltörték FollowAnna fiókját?

A 21 éves König Anna a hazai vlogger- és Instagramvilág egyik legismertebb alakja - úgy kezdődött, hogy kapott egy e-mailt, hogy az Instagram fiókja hitelesített lett, megkapom a kék pipát, ezért lépjek be, hogy véglegesítsem a dolgot – ez ugye az Instán azt jelenti, hogy négy év után a kék pipás pecséttel ismeri el tevékenységét, amit csak az official oldalak kapnak meg világszerte.

Örömében persze nem gyanakodott arra, hogy itt átverés is lehet, és bátran nyomott az e-mailben lévő linkre. Kattintás után az Instagram arculatát és kommunikációját egy az egyben lemásoló oldalra került, ahol megadta a belépési adatait.

Na vajon mi a sztori vége?

Azt már leírtuk itt, sőt, itt magával a szegény áldozattal is eldumáltunk. Mi mindebből a taulság?

Ha egy híresebb arc is kikaphatja a maga kiberbanditáját

akkor te hogy lehetnél biztonságban?

Ha pedig ez nem elég bizonyíték, akkor itt egy másik balhé is - 500 dollárt (140 ezer forintot) húztak le a 16-szoros magyar válogatott focistáról, amikor a számítógépéről olyan anyagokat szedtek vadidegenek... ami, hát, nem rájuk tartozik.

Ha be vagy oltva foci ellen, akkor Kabát Pétert az egyik népszerű valóságshow győzteseként ismerheted - mindenesetre, amikor megtörtént  a baj, már késő volt: a szakemberek hiába próbálták feloldani a hekkerek által a gépre csapott blokkolást, az olyan bonyolult volt, hogy a sztár kénytelen volt fizetni.

Az Új Nemzedék Központ pont ezért hozta létre a Digitális Immunerősítő Programot - a cél pont az, hogy az ilyen helyzetekre felkészítse a fiatalokat, és védettebbé tegye őket az online világ veszélyeivel szemben. Mert nem biztos, hogy mindenki esetében  happy end következik - Annánál ugyan kiderült, hogy egy török srác a hunyó, 

Kabát Péter magánéletének jó nagy szelete még mindig vadidegenek kezében van.

Mi az ijesztő, ha nem ez?