Kiderült, mire keresnek rá a neten a gyerekek

18/06/19 kedd
ujnemzedek.hu
Sem az erotikus oldalak, sem a játékok nincsenek a legnépszerűbb témák közt a Kaspersky Lab gyerekek internetes viselkedéseiről szóló felmérése szerint.

A felmérés olyan anonim statisztikák alapján készült, amelyeket a Kaspersky Lab olyan termékei, ahol a Parental Control – Szülői Felügyelet funkció be van kapcsolva, valamint a Kaspersky Safe Kids program gyűjtenek a számítógépeken. A kutatás a mobil használat során végzett online tevékenységeket nem vizsgálta.

A Securelist szerint van pár dolog, amire a szülőknek figyelniük kell, ha szeretnének nyugodtak lenni a gyermekeik netbiztonságát illetően.

"A mai gyerekek teljesen otthon vannak a digitális térben. Digitális naplókat és tankönyveket használnak az iskolában, azonnali üzenetküldéssel kommunikálnak, mobileszközökön játsszanak (nem beszélve a PC-kről és a konzolokról), és mini mesterműveket készítenek tableteken és laptopokon. A digitális univerzumba való teljes beolvadás számos szülő számára aggodalomra ad okot. Ha egy szülő azt szeretné, hogy gyermeke az interneten biztonságosan és hasznos módon töltsön időt, akkor nemcsak meg kell érteni a digitális biztonság alapvető fogalmait, és felismerni a fenyegetéseket, hanem képesnek kell lennie megmagyarázni és átadni ezeket a gyermekének is." 


Forrás: Pixabay

Hogy a fiatalok mennyire profin tájékozódnak az interneten, azt a Kaspersky Lab felmérése is jól mutatja. Amire szükségük van, azt meg is találják a neten.

  • A legfrissebb eredmények azt mutatták, hogy a legkeresettebb tartalom (17%) az audio- és videó témakörbe tartozó témák voltak – ezek közül is a streamingszolgáltatók, a videobloggerek, a sorozatok és a filmek.
  • A második helyen meglepő módon a fordító felületek (14%) végeztek. 
  • A dobogó harmadik fokára az online kommunikációs weboldalak (10%) kerültek.
  • A kutatás érdekessége, hogy az online játékok idén nem kerültek be a legjobb háromba, így a negyedik helyen csücsülnek 9%-kal.
  • Keresett témák voltak még például a anime, bevásárlás, pornográfia/erotika, oktatás és a sport is. 

“A különböző régiókban, országokban élő gyerekeknek eltérő az online érdeklődésük és viselkedésük, de ami közös, hogy mindenkinek szüksége van az online védelemre. Például mesefilm keresése közben véletlenül is belefuthatnak kéretlen tartalomba, mondjuk felnőtteknek szánt vagy erőszakos videóba, amelyek hosszú távon is hatást gyakorolhatnak érzékeny és sérülékeny világukra” – magyarázta Anna Larkina, a Kaspersky Lab webes tartalom elemzője.

A kutatásnak voltak érdekes eredményei, például:

  • A számítógépeken csökkent a keresés a kommunikációs weboldalakra (közösségi hálók, üzenetküldő oldalak és e-mailkezelő felületek), de még mindig ezek a legnépszerűbbek (60%) az elmúlt egy évben. Ennek az az oka, hogy egyre több fiatalnak van már mobiltelefonja, így ezt használják többségében az online tevékenységeik során.
  • A fiatalok által látogatott webhelyek legnépszerűbb kategóriáját erősítik a szoftver, audio- és videotartalmak, ezek tavaly még jóval hátrébb állt a sorban, csupán 6%-kal.   
  • Ugyan a dobogóra nem került fel, de keresett tartalom lett az alkohol, dohánytermékek és narkotikumok kategóriája is 6%-kal.

via GIPHY

“Nem számít, mit csinálnak online, fontos, hogy a szülők ne hagyják felügyelet nélkül gyerekeik digitális tevékenységeit, mert nagy különbség van a törődés és a tolakodás között. Fontos, hogy bízzunk gyerekeinkben és oktassuk a biztonságos online jelenlétre, de még a jó tanácsok sem védhetik meg őket a kéretlen tartalmaktól. Épp ezért a megfelelő biztonsági megoldások kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a gyerekek online védelmében és segítenek abban, hogy az internet ne egy veszélyes, hanem egy izgalmas világ lehessen” – folytatta Anna Larkina.

Forrás: securelist, hirado.hu