Jobb ha tudod, hogy a Föld nem a tiéd

17/04/21 péntek
ujnemzedek.hu
Hanem mindenkié. És egyre többen rohangálunk rajta. És szárad kifele, ami nem neki rossz, hanem nekünk. Április 22. a Föld napja.

A Föld napja alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte április 22-én, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Az eseményeket az Earth Day Network koordinálja. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. 2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá nyilvánította. A Föld napja mozgalom egyik jelmondata:

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

1990 óta minden évben erre a napra adja ki a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentését a világ környezeti állapotáról „A világ helyzete” címmel. A Critical Mass kerékpáros mozgalom szervezői gyakran erre a napra teszik a felvonulás időpontját. Ezen a napon fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek civil szervezetek és helyi önkormányzatok, iskolák - írja a Föld Napjáról a Wikipédia. Ebből az alkalomból mutatunk nektek pár olyan tényt, amire jobb, ha odafigyeltek:

Több, mint 7,417 milliárd ember él a Földön. Ha a népesedés ebben az ütemben folytatódik (vagyis nem növekszik az üteme), 20 év múlva 9, 30 év múlva több mint 10 MILLIÁRDAN leszünk a bolygón. A túlnépesedésről még itt.

2) Csak idén 1,5 millió hektár erdőt irtott ki az emberiség. Ez év végéig 4,5 millióra fog nőni, ami már megközelítőleg egy fél Magyarországnyit terület.

3) Ebben az évben eddig 3,7 millió hektárnyi terület sivatagosodott el a Földön. Ez több mint 11 millió hektárra fog nőni az év végéig, ami bőven nagyobb, mint Magyarország területe. És mindez csak egy év alatt.

4) Évente körülbelül 526 ezerrel csökken az alultáplált emberek száma a Földön. Ez nagyon jól hangzik, de jelenleg is 773 millió ember éhezik a Földön, így ezzel a sebességgel még 1400 év kellene ahhoz, hogy eltűnjön a Földről az éhezés.

5) Ehhez képest 1,6 milliárd túlsúlyos és 650 millió kövér ember van a világban és ez a szám folyamatosan nő.

6) A megbízható vízforráshoz nem jutó emberek száma is folyamatosan csökken a Földön, ám alighanem ez a szám sem lesz soha 0. Több, mint 655 millió ember nem jut tiszta ivóvízhez ma a világban.

7) A ma a Földön egy nap alatt felhasznált energia közel 400 millió MWh. Ebből mindössze 77 milliót termelünk megújuló energiaforrásból, a maradék 323 milliót nem megújuló energiaforrásból állítjuk elő.