Indul az egyetemisták rohama az albérletekért - nem lesz könnyű menet

18/07/20 péntek
ujnemzedek.hu
Július 25-én, a felvételi ponthatárok kihirdetésével elindul az egyetemisták és főiskolások rohama az albérletekért. Az Otthon Centrum friss albérleti körképéből kiderül, hogy melyek a legnépszerűbb városrészek, és milyen árakra számíthatsz Budapesten, illetve a többi egyetemi városban. Emellett jó néhány hasznos tippet is adunk az albikereséshez, és azt is elmondjuk, mire figyelj a szerződéskötéskor, ha megtaláltad a számodra legjobb kecót. 

A főiskolások, egyetemisták legnagyobb része nem a szülővárosában lesz hallgató, így vannak, akik koleszban, de jóval többen albérletben laknak ezekben az években. A tanév végével persze sokan kiköltöznek addigi albérletükből - nekik, és a jövendő elsősöknek tehát új albit kell keríteniük szeptemberre. A nagy roham július 25-e után indul, hiszen ekkor hirdetik ki a felvételi ponthatárokat. 

Ennek apropóján az Otthon Centrum körbenézett Budapesten és a nagyobb egyetemi városokban, hogy mire számíthatnak az albérletre vadászó diákok. 

Budapest több kerületében is duplájára nőttek az árak tíz év alatt

A fővárosban egy egyszobás lakás havi bérleti díja átlagosan 96 ezer forint körül indul, míg a vidéki nagyvárosokban átlagosan 73 ezer forint. Budapesten az elmúlt tíz évben több kerületben megduplázódtak az árak - derül ki az Otthon Centrum friss albérleti körképéből, hozzátesszük, hogy már tavaly is nagyon elszálltak az árak.

via GIPHY

A kereslet nem meglepő módon leginkább az egyetemi és főiskolai kampuszok környékére irányul. Budapesten a BME, a Corvinus, az ELTE, a SOTE létesítményeinek elhelyezkedése miatt a belvároshoz közeli, jó tömegközlekedéssel rendelkező városrészek a kedveltek, különösen a VII., VIII., IX. kerület, illetve a XI. kerület. Az egyetemi városokban is a kampuszokhoz közeli, jó közlekedéssel rendelkező ingatlanok a legkeresettebbek, és ezeken a helyeken az árak is magasabbak.

Az elmúlt években jelentősen nőttek az albérletárak: míg 2009-ben a VI. kerületben átlagosan 1798 forintot kértek el négyzetméterenként a bérlőktől az Otthon Centrum adatai szerint, addig 2018. első félévében ez 3139 forint volt. Azaz 2009-ben egy 40 négyzetméteres ingatlan bérlése ebben a kerületben 71 920 forintba került átlagosan, addig idén már 125 560 forintot kellett fizetnie annak, aki Terézvárosban szeretne egy garzont bérelni. Az árak minden kerületben jelentősen emelkedtek.

Olcsóbb, ha többen vesznek ki egy lakást, de jobban megérné megvenni az ingatlant

A magas árak és a költségek megosztása miatt ugyanakkor jellemzően közösen bérelnek lakást a diákok: a közös bérlésre alkalmas 2-3 szobás lakások átlagos bérleti díja a fővárosban havi 144 ezer és 253 ezer forint között mozog, míg a vidéki nagyvárosokban átlagosan 112 ezer forint havonta. Aki csak szobát szeretne bérelni, a vidéki nagyvárosokban átlagosan havonta 40 ezer, Budapesten 52 ezer forintot kell fizetnie.
 
Az Otthon Centrum szakértői szerint mivel a bérleti díjak gyakran azonos vagy nagyobb összeggel terhelik a családi kasszát, mint egy lakásra felvett hitel törlesztőrészletei, érdemes lehet lakást vásárolni bérlés helyett. Egy átlagos, kétszobás, 55-60 négyzetméteres lakás havi hiteltörlesztése, megfelelő futamidő és kondíciók megválasztásával, akár olcsóbb is lehet, mintha ugyanezt a lakást bérelnénk - mutat rá az elemzés.

Tippek albikereséshez 

Ez a rész főleg azoknak szól, akik életük első albérletébe költöznek majd, és még nincs rutinjuk az albérletkeresés terén. Íme néhány tipp, amit érdemes megszívlelni.

Kezdd el időben a keresést, és csapj le rá azonnal, ha találtál valamit

Először is: kezdd el időben az albérletvadászatot. Ha túl sokáig halogatod, nem biztos, hogy lesz elég időd kiválasztani a legjobbat, lehet, hogy be kell érned egy kevésbé jó kecóval. Arról nem is beszélve, hogy az albérletpiac Budapesten például totál keresleti, vagyis többen keresnek albérletet, mint amennyi kiadó lakás van. Ez egyrészt felhajtja az árakat, másrészt ahogy kitesznek egy hirdetést vagy Facebook-posztot, ha nem csapsz le rá rögtön, szinte biztos, hogy elkéstél. Szóval az idő ilyen szempontból is kulcsfontosságú.

Hol keress?

Először mindenképpen az ismerősöket, rokonokat, haverokat izzítsd be. Erre kitűnő terep a Facebook, de személyesen/ telefonon/bárhogy is érdemes érdeklődni, illetve jelezni, hogy albit keresel éppen. Ennek több előnye is van: ha ismerősökhöz jelentkezel be, hogy ott szeretnél lakni, nagyon megnőnek az esélyeid, biztos, hogy szívesebben választanak téged, mint egy vadidegent (ez akkor is igaz, ha nem közvetlen ismerősök vagytok, hanem "valakinek vagy a valakije"). De fordítva is igaz: neked is jobb ismerősökkel lakni, mint idegenekkel. 

A második körben jöhet a net, azon belül is leginkább a Facebook. Rengeteg olyan csoport van, ahol albérleteket kínálnak, lakótársakat keresnek, van olyan is, ami kimondottan egyetemistáknak jött létre. A Facebook előnye, hogy gyorsan lehet közvetlen kapcsolatot létesíteni a hirdetővel, és le is lehet csekkolni az adatlapját, a fotóit. (Ez persze zsákutca is lehet, mert előfordul, hogy totál más ember, mint a - nyilvánosan elérhető - fotói, posztjai alapján gondoltad. És persze ő is lecsekkolhat téged ugyanígy.) Viszont a facebookos albérletkeresésre fokozottan igaz, hogy gyorsnak kell lenni. Szóval csekkold minél gyakrabban a csoportokat, és keresd azonnal az illetőt, ha látsz egy jó hirdetést.

Érdemes az ingatlanos portálokon is szétnézni, ahol szintén rengeteg hirdetés van. Vannak régimódi tulajdonosok, akik csak így hirdetnek, de attól, hogy ebben régimódiak, még lehetnek kifejezetten jó fejek, és a lakás is lehet nagyon jó. 

Végül pedig - de talán ezt kellett volna legelőször említeni - nézz szét azon a fősulin, egyetemen, ahová járni fogsz. Akár a faliújságokon is lehetnek kitéve jó ajánlatok, de sokszor a HÖK is foglalkozik albérletközvetítéssel, vagy más módon segít ebben a dologban a gólyáknak. 

Viszont a fizetős szolgáltatásoktól óvunk mindenkit, amikor például 10 vagy akármennyi címet kaphatsz meg x összeg kifizetése után. Ez a legtöbbször átvágás vagy jobb esetben sima lehúzás, totál ingyen is találhatsz első osztályú albérletet, anélkül, hogy bárkinek is közvetítői díjat fizetnél.

Milyen lakást válassz?

Olyat, ahol jól érzed magad! Bővebben: ha például szereted a sok fényt, ne napnyugtakor vagy azután menj lakásnézőbe, különben könnyen koppanás lehet a vége, mert ki tudja, mennyire fényes-világos az a lakás nappal. Ha szereted a csendet és a zöldövezetet, elvagy a tömegközlekedéssel, jókat olvasgatsz vagy csetelsz közben, és nem bánod, hogy a belváros jó pár percnyi (vagy akár jóval több mint egy órányi) utazással érhető el, akkor egy külvárosi, kertvárosi lakás lesz neked a legjobb. Ha viszont sokat jársz bulizni, és szeretnéd, hogy közel legyen a kecó az egyetemhez, hogy akár napközben, két óra közt is hazaugorhass, és a zajt meg a nyüzsgést is jól bírod, akkor belvárosi albit válassz. Persze arra készülj fel, hogy ezeknek az ára is borsosabb, minél közelebb vannak az egyetemhez, annál inkább. 

A zöldövezet ellenére az ilyen típusú ingatlanokat nem igazán ajánljuk:

via GIPHY

A lényeg, hogy a saját igényeidből indulj ki (nyilván a realitásokon és az adott - elsősorban anyagi - kereteken belül), és ésszel köss kompromisszumokat. Ha meggondolatlanul bevállalsz egy olyan körülményt, amiről úgy gondolod, hogy "majdcsak kibírom", az megbosszulhatja magát. Ha például zavarnak a zajok, ne vegyél ki albit forgalmas körúton vagy sugárúton, mert könnyen lehet, hogy pár hónap, és költözni fogsz, olyan hangos a forgalom. Más meg jól elvan ezzel, de a forróságot nem bírja - ő pedig ne vegyen ki egy tizedik emeleti panellakást. (Hacsak nincs benne klíma - de az meg a villanyszámlán fog meglátszani feltehetően...). 

És egy tipp: ha egy hirdetéshez nincsen kép, az már gyanús. Bármilyen szép dolgokat is ígér a szöveg - vagy telefonon a főbérlő -  mindig kérj tőle képet, mielőtt odamész megnézni a lakást. Különben nagyot csalódhatsz. 

Egyedül vagy közösen?

Ez mindig nagy dilemma, hiszen ha egyedül laksz, biztosan nem zavar senki, és te sem másokat - de ez drága mulatság. Ha többen vagytok, az jócskán mérsékli a költségeket, viszont alkalmazkodni kell egymáshoz. Érdemes már a gólyatáborban elkezdeni az ismerkedést ilyen szempontból is, de online hirdetőoldalakon is vannak lakótárskereső-hirdetések - ahogyan a Facebookon is vannak ilyen csoportok. 

Egy tavalyi felmérés során az albérletkeresőket kérdezték meg többek közt arról, hogy mennyire könnyű egyedül leendő lakótársakat keresni, illetve barátokkal közösen albérletet. Nos, az jött ki, hogy egyik sem egyszerű. :D

5.png

forrás és grafikon: Sundealab Startup Stúdió

 

6.png

forrás és grafikon: Sundealab Startup Stúdió

A felmérést egyébként a Jóbérlő.hu végezte - egy oldal, ami mindkettőben segíthet.

Erre figyelj, amikor a főbérlővel egyezkedsz

Ez talán a legkritikusabb pontja az egész albérlet-sztorinak. A főbérlő éppen úgy, mint a főnök: ha jó, akkor megédesíti az életed, ha viszont rosszindulatú, kellemetlen alak, alaposan meg tudja keseríteni. Szóval aki már a legelején kekeckedik veled, hepciáskodik, vagy nem szimpatikus valamiért - mint például ezekben az esetekben -, azt felejtsd el rövid úton. Hidd el, hálás leszel magadnak, főleg, ha találsz egy olyan lakást, ahol normális a főbérlő.

Ha idáig eljutsz, és kiveszed a lakást, fontos, hogy kössetek szerződést. A korrekt szerződés nem csak kötelezettségeket tartalmaz rád nézve, de jogokat is garantál - és a főbérlőnek sem csak csak jogokat ad, neki is vannak kötelezettségei. Ez azt jelenti, hogy nem tehet meg akármit, például nem rúghat ki csak úgy. A szerződés azonban számtalan csapdát is rejthet, ezért érdemes résen lenni. Sőt, ha nem vagy járatos ezekben a dolgokban, jól teszed, ha megkéred a főbérlőt, hogy a szerződést - vagy annak tervezetét - előzetesen küldje el e-mailben. Így alaposan át tudod tanulmányozni, esetleg megnézetheted egy jogász ismerőssel. (Megjegyezzük, hogy alapból is ez - mármint, hogy előzetesen elküldi - lenne a korrekt eljárás.)

Aminek mindenképpen benne kell lennie a szerződésben

...különben nem jogszerű.

• a bérlő és a bérbeadó adatai
• az ingatlan adatai
• a lakbér pontos összege (és hogymikor, milyen formában kell fizetni)
• közüzemi díjak, közös költség fizetése (mikor, milyen formában, kinek kell fizetni)
• ad-e kauciót a bérlő (ha igen, akkor mennyit és mikor)
• a szerződés időtartamát (határozott vagy határozatlan)
• felmondásra vonatkozó rendelkezéseket
• bérlő és bérbeadó jogait és kötelezettségeit
• listát a lakásban található tárgyakról és azok állapotáról, mérőóraállások rögzítését
• hol és mikor jött létre a szerződés (keltezést), aláírásokat

De azt is érdemes tisztázni, mikor, hogyan, milyen sűrűn jön majd fel hozzátok a főbérlő. Ha valami elromlik vagy eltörik a lakásban, azt ki fizeti majd? Emelkedhet-e a lakbér, és ha igen, milyen feltételekkel? Ezekről részletesen is olvashatsz korábbi cikkünkben. Továbbá azt is érdemes fixálni már az elején, hogy a vendégeidre milyen szabályok érvényesek.

Hozzátennénk, hogy egy csomó szempont, jó tanács, tipp és trükk kimaradt ebből a cikkből, így mindenképpen azt javasoljuk, hogy kérjetek tanácsot. Méghozzá olyanoktól, akik nem ma kezdték az albérletezést, akár felsőbb évesektől, akár az ismerőseitek közül olyanoktól, akik már régi motorosok ezen a téren. Persze lehet alternatív megoldásokat is keresni - mint például az a srác, aki albérlet helyett várótermekben és vonatokban pecózott. De ezt azért jó szívvel senkinek nem ajánljuk. 

kiemelt kép: Jisu Han on Unsplash