Indul a gombaszezon, ezekre érdemes figyelni!

18/04/26 csütörtök
ujnemzedek.hu
Csapadékos, de meleg időjárás vár ránk a következő egy-két hétben magas páratartalommal, ami tökéletes körülményeket teremt a gombák számára. A profik mellett amatőrök tömege is elindul ilyenkor az erdők ízletes kincseit gyűjteni. Ezért van pár hasznos tanács, amit meg kell fogadni, hiszen a gomba nem játék!

Magyarországon több mint háromezer különféle gombafaj él, köztük több száz ehető, némelyik különösen ízletes és finom. Szintén száz fölötti azonban a mérgező fajok száma, amelyek jelentős része csak enyhébb gyomorpanaszokat okoz, de egyesek fogyasztása halálos is lehet. A SEFAG erdészeinek várakozásai szerint a következő hetekben a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően tömegesen jelennek majd meg a gombák a hazai erdőkben.


Fotó: SEFAG

A meleg tavaszi időben egy-egy esőzést követően néhány napon belül kinőnek az avarból az ún. termőtestek. Áprilisban például az ehető fajok közül a kucsmagombák, a pereszkefélék és egyes csiperkék is szedhetőek. De találkozhatunk a feltűnő narancssárga színe miatt főleg fotótémának alkalmas osztrák csészegombával is. A tapasztalt gombagyűjtők már pontosan tudják, hogy az egyes fajokat milyen fekvésű területen, milyen más növények közelében lehet megtalálni. A kezdők számára pedig marad az izgalmas keresgélés az aljnövényzetben. 

Mindenkire egyformán vonatkozó alapszabály viszont, hogy csak olyan gombát szedjük le, amit ismerünk. A legfontosabb, hogy felismerjük a gyilkos galócát, ami hazánkban a legtöbb halálos mérgezésért felel. A többnyire olívzöld kalapú, puha húsú, fehér színű lemezekkel, gallérral és bocskorral rendelkező faj tölgyerdőkben a leggyakoribb, de másutt is előfordulhat.

Na de mit véssünk az eszünkbe?

  • Ha csak kicsit is bizonytalanok vagyunk egy gombával kapcsolatban, hagyjuk ott, ahol találtuk. 
  • Gombagyűjtés közben vigyázzunk a környezetre. Az ismeretlen, nem ehető vagy mérgező gombákat se tapossuk össze, hiszen sok közülük védett faj.
  • A leszedett gombát óvatosan csavarjuk ki a földből, hogy a lehető legkisebb sérülést okozzuk.
  • Figyeljünk a lábunk elé is: a kitaposott ösvényeken járjuk az erdőt, ne tegyünk kárt a növényekben. 
  • Az összegyűjtött fogást akkor is fontos megmutatni gombaszakértőnek, ha ismerősnek vélt fajokat gyűjtöttünk össze.
  • Egyes gombákat gyakorlatlan szemmel könnyű összetéveszteni, például az ízletes kucsmagombákat a mérgező papsapkagombákkal.
  • A képzett és ingyenes szakellenőrök listája a NÉBIH weboldalán érhető el.
  • A SEFAG erdészei felhívják a figyelmet arra is, hogy egyéni felhasználásra 2 kg gomba gyűjthető, ennél többhöz már az erdőgazdálkodó engedélyét kell kérni.