Így pazarolj kevesebb műanyagot a hétköznapokban

17/03/02 csütörtök
ujnemzedek.hu
Ahogy a Föld népessége növekszik, úgy nő a fogyasztás, és ezzel együtt a szemét mennyisége is. Összeszedtük néhány pontban, mit tehetünk mi átlagemberként, hogy kevesebb műanyag hulladékot halmozzunk fel.

Ahogy korábban már megírtuk: a szelektív hulladékgyűjtés szabályai és a lehetőségek településenként eltérők lehetnek, de azért vannak fix pontok, amibe minden magyar kapaszkodhat. A lényeg, hogy ha nem tudsz különválasztani két vagy több különböző típusú hulladékot (pl. paradicsomszósz és papírdoboz), akkor inkább a mindenesbe dobd, és ne próbáld meg eldönteni, melyikbe passzol jobban, mert csak nehezebbé teszed a feldolgozást. A lépcsőházakban és az utcán található nagyobb szelektív hulladékgyűjtők színei és funkciói megegyeznek.

Most viszont adunk néhány egyszerű tippet arra vonatkozóan, hogy mit tehetünk, ha kevesebb műanyag alapú szemetet akarunk felhalmozni!

1. Szívószál nélkül

Ha kértél egy pohár innivalót, nem nagy dolog lemondani a szívószálról. Ha papírpohárba adták, az már fél siker, hisz a következő papírtgyűjtő kukába ki is tudod dobni.


Forrás: Unsplash

2. Fültisztító pálcika

Sokkal egyszerűbb és fülbarátabb, ha inkább spray-t használsz. Nem sérted fel vele még véletlenül sem a járatokat, és nem termelődik újabb szemét. Lányok, jól néz ki a füstös szem, de ez már más eszközökkel is kivitelezhető. 

3. Ne dobd el a blokkot

Egy nap több üzletben is megfordulunk, több számlát is kapunk. Érdemes őket egy helyen összegyűjteni, és hónap végén kidobni a megfelelő kukába. Az összegyűjtött blokkokból láthajuk a kiadásainkat, megnézhetjük mire költöttünk feleslegesen, így a spórolásban is segítségünkre lesz. 

4. Ne használj műanyag zacskót vásárláskor

Praktikusabb, ha mindig van nálad egy vászon táska, amit bármikor előkaphatsz, ha beugrasz egy boltba. Nem szakad ki és kimosható, ha valami foltot okozna rajta. 

5. Papír tasak

Ha mindenképp szükséges zöldséget, gyümölcsöt vagy pékárut venned, használj inkább papírtasakot. Ha elszakad vagy már nincs rá szükséged, szintén a megfelelő kukába tudod kidobni. 


Forrás: Unsplash

6. Használj műanyag ételszállító dobozt

A mostani ételszállító dobozok frissen és melegen tartják az ételed, sőt annyiszor használhatod őket, ahányszor akarod. Ha teheted kerüld a hungarocell dobozokat! 

7. Saját villa, kanál és kés

Ha házhoz szállíttatod a vacsorát, ne kérj hozzá evőeszközt! Minek is kellene mikor otthon van elég, ha munkában eszel vigyél magaddal sajátot. 


Forrás: Unsplash