Így nyúltuk le 200-nál is több fiatal személyes adatait

18/10/05 péntek
ujnemzedek.hu
Alapítottunk egy kamucéget, és felkínáltunk pár csábító kamunyereményt. Csak „regisztrálni” kellett – persze a személyes adatok megadásával…

Az akcióról videó is készült - a legnagyobb koppanás, amikor megjelenik egy "rendőr", hogy felelősségre vonja a gyanútlan áldozatokat: 

Meghökkentő videós beugratás – egy jó cél érdekében

Az Új Nemzedék Központ Digitális Immunerősítő Programja és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács ezzel a nem mindennapi kísérlettel mutatta be, hogy milyen könnyen adjuk át a kontrollt saját adataink felett. A dolog lényege, hogy „alapítottunk” egy kamu filmes céget, nagyon meggyőző(nek tűnő) logóval, és minden egyébbel, amire csak az ilyesmihez szükség van. A csapdát pedig egy plázamoziban állítottuk fel, ahol a gyanútlan áldozatok sorra adták meg a legbizalmasabb adataikat.

A neten szörfölve egyáltalán nem ritka, hogy valamilyen nyereményjáték jön szembe az emberrel, ahol az értékes nyeremény feltétele, hogy regisztrálni kell – a személyes adatok megadásával. Ismerős a szitu? És vajon ilyenkor hányan gondolkodnak el rajta, hogy tényleg egy valós, megbízható cég, szervezet, portál áll-e az egész mögött – vagy esetleg adathalász hekkerek?

Szerencsére ez a kísérlet most teljesen ártalmatlan figyelmeztetés volt csupán, ami a benne résztvevőket biztosan elgondolkodtatta. Valószínű, hogy ők soha többet nem fogják megadni az adataikat bárkinek az első szóra. A videó készítői azt remélik, hogy azok is elgondolkodnak majd, akik megnézik a tanulságos felvételt. (Talán mondanunk sem kell - de azért leírjuk -, hogy a promóció során szerzett összes adatot és infót a felvételek rögzítése után a hazai és uniós szabályoknak megfelelően azonnal töröltük. De legyetek résen, mert nem mindenki ennyire jó fiú...)

Elkészült a Digitális Immunerősítő Csomag – 100 szakértő dolgozott rajta egy éven át

A hasonló esetek elkerülése érdekében készült el egy, a fiatalok digitális biztonságát elősegítő program. A Digitális Immunerősítő Csomagot Dr. Illés Boglárka, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár mutatta be egy budapesti sajtótájékoztatón.

A Digitális Immunerősítő Csomagon 100 szakértő több mint egy éven keresztül dolgozott. A 116 pontból álló javaslatcsomagot a www.mydip.xyz oldalon, elektronikus formában is meg lehet találni (görgess az oldal aljára!) - emellett az oldalon tesztelheted digitális immunrendszeredet is. Ezen felül pedagógusoknak óravázlatok és felkészítő anyagok is készülnek, melyek minden iskolába eljutnak és egy, az év végén induló digitális immunrendszert erősítő roadshow-n is bemutatnak.

„Az adatkísérlet videóval is az a célunk, hogy rádöbbentsük a fiatalokat, nem minden esetben kell profi hekkernek lennie valakinek ahhoz, hogy a féltve őrzött adatainkat megszerezhesse. Gyakran fordul elő ugyanis, hogy saját óvatlanságunk miatt kerülünk kellemetlen helyzetbe és mi magunk adjuk át személyes adatainkat illetéktelenek számára. Ezért is nagyon fontos, hogy ne csak abból álljon a digitális védekezés, hogy megfelelő vírusírtókat teszünk a gépeinkre, telefonjainkra, vagy bonyolult jelszavakat adunk, hanem abból is, hogy odafigyelünk és óvatosabban, gyanakvóbban kezeljük a hozzánk érkező e-maileket, adathalász kísérleteket. Ezek felismerésére kiváló segítséget nyújt a Digitális Immunerősítő Programban megfogalmazott 116 pont” – emelte ki a sajtótájékoztatón a helyettes államtitkár.


Dr. Illés Boglárka, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, és Dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke

Fontosnak nevezte, hogy e témákon belül a tanárok rendelkezésére álljanak olyan tananyagvázlatok, amelyek segítségével az iskolai oktatás keretén belül is tudnak a tudatos internethasználattal foglalkozni. Illés Boglárka hangsúlyozta, a programra azért van szükség, mert a digitalizáció rendkívüli mértékű. A 2016-os ifjúságkutatás adatai szerint a 15 és 29 év közötti fiatalok 85 százalékának saját számítógépe van, 88 százalékának van internetkapcsolata, 80 százaléka napi szinten használja az internetet és negyedének folyamatos az online jelenléte.

„Azt szeretnénk, hogy a fiatalok biztonságos környezetben nőjenek fel, és ezt a biztonságos környezetet nem csak a valós, hanem a digitális térben is szeretnénk megteremteni. Ezt pedig úgy tudjuk a leghatékonyabban elérni, ha a fiatalokat felkészítjük a tudatos internethasználatra” – emelte ki a helyettes államtitkár.

Digitális Immunerősítő Program

A digitális veszélyek a nem kellően védett webkamerákon kívül még számos úton utolérhetnek: e-mailen, egy fake weboldalon, nyilvános wifi kapcsolatokon vagy épp mobilalkalmazásokon keresztül.

Az internet egy cool dolog, nagyon szeretjük, imádjuk, hiszen elképesztően sok hasznos és jó dologra használható, de vannak veszélyei.

Az Új Nemzedék Központban azon dolgozunk, hogy ezeket a veszélyeket minél hatékonyabban el tud kerülni. Összefogásunkkal több, mint ötven cég és szakértő dolgozik azon hónapok óta, hogy olyan 100 pontból álló, gyakorlati segítséget nyújtó javaslatcsomagot adhassunk a kezedbe, amelynek segítségével biztonságban tudhatod a gépedet, a telefonodat, a képeidet és egyéb féltett adataidat.

A témában sok infót, tippet, érdekességet és hasznos tanácsot találhatsz honlapunkon erre a linkre kattintva. A Digitális Immunerősító Programról pedig itt olvashatsz részletesen: www.mydip.xyz.

Dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke arról beszélt, hogy a program szervesen illeszkedik a nemzeti bűnmegelőzési stratégiába, amely szerint a fiatalokat meg kell óvni attól, hogy bűncselekmény áldozatává váljanak. Fontos, hogy felkészítsük a felnövekvő ifjúságot és a szülőket is arra, hogy a gyereket a digitális térben sem érje olyan támadás, amely később a személyiségfejlődésére is kihathat - tette hozzá.

Megkérdeztek 250 embert – ebből 207-en lépre mentek


Poór Csaba, a Digitális immunerősítő program vezetője - fotók: Új Nemzedék Központ

Poór Csaba, a Digitális Immunerősítő Program vezetője arról beszélt, hogy a magyarok 87 százaléka ellenőrzés nélkül megadja az adatait, ha nyereményt ajánlanak fel neki. A fentebb látható, "Vigyázat! Meglophatnak! - Adatkísérlet" című videóban a 250 megkérdezettből 207-en megadták az adataikat, amelyek alapján a játék létrehozói további személyes információkat tudtak meg a jelentkezőkről – emelte ki Poór Csaba.

„Ez a 207 ember azt is bejelölte, hogy olvasta és elfogadta a játék szabályzatát. Azt a játékszabályzatot, amiben semmilyen információ nem volt megadva, hiszen egy hibás oldalra vezetett a link – ez kiderült volna, ha valaki tényleg megpróbálta volna elolvasni. A megkérdezett 250 emberből 10-en megadták a saját, valódi e-mail-fiókjuk a jelszavát is, amivel egy hozzáértő percek alatt be tud lépni az illető levelezési rendszerébe” – tette hozzá a Digitális Immunerősítő Program vezetője, aki egyébként maga is látható a videóban mint a kamu filmes cég „képviselője".