Így adják-veszik a gyanútlan áldozatok személyes adatait a dark weben

18/10/09 kedd
ujnemzedek.hu
Mert ez történik: néhány száz forintért már jelszavak szerezhetőek meg illegálisan, sőt, az sem kerül milliókba, ha valakinek a komplett online tevékenységéhez tartozó adatait veszi meg valaki.

A nyomozás még javában folyik a legutóbbi Facebook-botrány miatt, amikor a hekkerek egy hibát kihasználva rengeteg ember személyes adataihoz férhettek hozzá. A "Megtekintés mint" gomb mögötti funkció programkódjában találtak hibát a támadók. Ennek apropóján keresztbe-kasul bejárta az angolszász sajtót a Money Guru írása, ami összegzi, hogy mennyiért lehet mások adatait megvásárolni az internet illegális részén, a dark weben. 

A kimutatás alapján ennyibe kerül néhány adat megszerzése a dark weben:

  • Feltört PayPal-fiókot körülbelül 260 fontért (91 ezer forintért) lehet kapni.
  • Hitelkártya kódja 32 ezer forintért szerezhető meg.
  • Bankkártya kódja pedig 22 ezer forint körül mozog.

  • Facebookos bejelentkezési adatokért 3 fontot, vagyis kb. 1200 forintot kérnek.
  • Twitter-fiók adatai 2,50 fontért vagyis kb. 800 forintért eladók.
  • Az Instagram-adatok ára 4,80 font, ami 1900 forint kerekítve.
  • Pinterest-fiókok pedig 6,50 fontért, vagyis 2600 forintért szerezhetők.

Az összesítés alapján kb. 260 ezer forintért egy felhasználó teljes online személyiségét meg lehet venni, amelybe beletartoznak a közösségi oldalak és a netes szolgáltatások adatai is.

Nem is olyan biztonságos az iPhone-ok PIN-kódos védelme?

Jose Rodriguez biztonsági kutató fedezte fel az iPhone védelmi rendszerének gyenge pontját, amit egy 37 lépésből módszer segítségével fel lehet törni. Ha végigvisszük az összes pontot, megszerezhetjük a készülék tulajdonosának telefonszámait, e-mail-címeit és fotóit is.

Jose YouTube-on is megosztotta, hogy törte fel a lezárt telefont:

Az eredeti spanyol videón vélhetően egy iPhone 8-cal próbálták a trükköt, az EverythingApplePro pedig megismételte egy iPhone Xs Max készülékkel. Nem az iPhone típusa számított, hanem az, hogy iOS 12 vagy iOS 12.1 béta fusson rajta, mivel az operációs rendszeren belüli hibát használja ki a hack.

(Mashable)

Ha te is aggódsz a személyes adataid miatt, nézd meg videónkat, amelynek készítése során több mint 200 gyanútlan fiatal személyes adatait nyúltuk le. 

Így nyúltuk le 200-nál is több fiatal személyes adatait

Alapítottunk egy kamucéget, és felkínáltunk pár csábító kamunyereményt. Csak „regisztrálni” kellett – persze a személyes adatok megadásával…

Az akcióról videó is készült - a legnagyobb koppanás, amikor megjelenik egy "rendőr", hogy felelősségre vonja a gyanútlan áldozatokat: 

Forrás: moneyguru.com