Friss a jogsid? Akkor irány a Hungaroring!

18/02/28 szerda
ujnemzedek.hu
Ha most szereztél jogsit, akkor jelentkezz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Vezess biztonságosan! programjára, amely során kezdő sofőröket oktatnak teljesen ingyen a Hungaroringen.
people man guy dashboard steering wheel drive car travel road trip transportation
Fotó: Stocknap

A projekt márciustól egészen júniusig tart, ezalatt az idő alatt összesen több mint ezer fő számára ingyenesen biztosít a kormányzat sofőrképzést, amelyen a vész- és konfliktushelyzetek felismerésére, elhárítására készítik fel a rutintalan sofőröket. Most még csak a márciusi ingyenes tréningekre adhatod le a jelentkezésed online, ezt követően havonta új helyek nyílnak majd, ahol regisztrálni tudsz. 

A program első körben a friss jogosítvánnyal rendelkezőket várja. Ebbe a csapatba tavasztól a nyár elejéig 160 jelentkezőt várnak, akik a hungaroringi Groupama Tanpályán vehetnek majd vezetéstechnikai tréninget. A csoportba életkori megkötés nincs, csupán olyan sofőröket várnak, akik 12 hónapnál nem régebbi, de legalább 4 hónapos jogsival rendelkeznek.

Az oktatásba áprilistól motorosok is jelentkezhetnek, sőt márciusban indul egy junior tréning is, amiben 22 fiatal ismerkedhet meg szakemberek irányítása mellett a biztonságos motorozás alapjaival.

Van még pár dolog, amit jó, ha tudsz! 

Változás jön a jogsi körül. A napokban kiderült: a vezetői engedély megszerzéséhez a jövőben is el kell sajátítani az alapvető elsősegélynyújtási ismereteket - írja a vezess.hu. Mint cikkükben kifejtik: a tervezet a jogszabályok közti összhang megteremtését szolgáló technikai jellegű pontosítást tartalmaz. A vezetői engedély kiadásához más kormányrendelet változatlanul feltételül szabja az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzésének igazolását. Erről itt írtunk korábban. 

És azt tudtad, hogy ingyenes lesz a kreszvizsga?

Mikortól jön az ingyenes KRESZ?

2018 július 1. Figyelj viszont arra, hogy az "ingyenes" kifejezés ez esetben kissé relatív: a sikeres vizsga esetén történő, utólagos visszatérítés ez esetben a 25 ezer forintos értékhatárig jár. Szóval igazából ingyenes: a B kategóriás jogosítványhoz szükséges KRESZ-tanfolyam díja általában 15-25 ezer forint, a vizsga díja pedig 4600 forint, így a visszatérítés fedezheti ezeket a költségeket.

Kinek jár az ingyenes KRESZ-vizsga és tanfolyam?

A 20 évnél fiatalabbaknak. Vagyis a KRESZ-vizsga napjáig a 20. életévüket be nem töltött személyeknek.

Hol igényelheted vissza a KRESZ-vizsga árát?

Az utólagos visszatérítést elektronikusan is lehet majd igényelni, az ezzel kapcsolatos teendőket a Magyar Államkincsár intézi majd, további információkat pedig az Új Nemzedék Központ közösségi tereiben lehet kérni.