Eleged van a manipulatív hirdetésekből a Facebookon? Kapcsold ki őket

18/05/16 szerda
ujnemzedek.hu
Téged is egyre többször találnak meg olyan hirdetések, amelyek véletlenül tökéletesen illenek rád? Néhány egyszerű beállítással elkerülheted őket.

Megvan az az érzés, amikor görgeted a Facebookot, és valahogy pont olyan hirdetések találnak meg, amelyek véletlenül tökéletesen stimmelnek rád? Például imádsz túrázni, szoktál is, és egymás után jönnek a túrabakancsok, sátrak, hátizsákok? Vagy mondjuk szeretsz és tudsz is sminkelni, és valahogy feltűnően sok a rúzst, szempillaspirált, alapozót meg ilyeneket kínáló hirdetés a faladon? 

Ez a dolog, szép magyar kifejezéssel a hirdetések targetálásának következménye, vagyis amikor a Facebook személyre szabott hirdetéseket jelenít meg. Ennek a hirdetők biztos, hogy nagyon örülnek, és végül is fel lehet hozni, hogy mennyivel lenne jobb, ha teljesen random hirdetéseket dobálna a Facebook - hiszen adott számú reklámot így is, úgy is megkapunk. Csakhogy sokak számára ez az egész többé vagy kevésbé de elég nyomasztó érzés, egy kicsit az 1984 című könyvből (és filmből) ismert Nagy Testvért idézi, aki még a gondolatainkat is kitalálja, illetve ismeri. (Időről időre visszatérő konteo például, hogy a Facebook valahogy azt is szűri, amit a telefonba mondunk, és ezeket az infókat is felhasználja a hirdetések fókuszálásánál.)

Na de - és most jön a lényeg -, ha te is azok közé tartozol, akik hidegrázást kapnak a személyedre szabott hirdetésektől, véget vethetsz ennek a rémálomnak. A kulcsot ehhez a Citizens Against Monopoly nevű szervezet adta, amely kifejlesztett egy böngészős kiegészítőt. Ennek letöltésével, és az alábbi lista végrehajtásával bárki kikapcsolahatja a célzott hirdetéseket. 

Így kapcsold ki a célzott hirdetéseket

1. Töltsd le innen, majd telepítsd az FB Purity nevű kiegészítőt.


Még Opera böngészőre is elérhető

2. Menj a facebook.com/ads/preferences oldalra (itt választhatsz az egyes hirdetéstípusok közül).

3. "Az érdeklődési köreid" (Your Interests) menüpontnál az FB Purity hatására megjelenik egy gomb: "Clear Interests with FBP". Erre klikkelj rá. (Fontos: csak akkor jelenik meg ez a gomb, ha előtte letöltötted és telepítetted a kiegészítőt.)

4. Az előző ponthoz hasonlóan megjelenik egy gomb “Hirdetők, akikkel érintkezésbe léptél” (Advertisers) menüpont alatt is ("Clear Interests with FBP"). Erre is klikkelj rá. 

5. Az "Adataid" (Your Information) menüpontnál a "Rólad" fülnél kapcsold ki a következő opciókat: családi állapot, munkáltató, beosztás, tanulmányok (vagyis mindet). "A kategóriáid" alatt lévő pontokat is töröld ki. (Ettől még a profilodon ugyanúgy ott lesz minden, ez kizárólag a hirdetésekre van hatással.)

6. A "Hirdetésekre vonatkozó beállítások" (Ad Settings) menüpontnál a következőket állítsd be. "A partnerektől származó adatokon alapuló hirdetések" menüpont legyen "Nem engedélyezett" (Not allowed), ugyanezt állítsd be a "A Facebook vállalat termékeiben mutatott aktivitásodon alapuló, máshol látott hirdetések"-nél is. Az utolsó, "A közösségi műveleteidet tartalmazó hirdetések" menüpontnál pedig a beállítás legyen: "Senki" (No one). 

7. Most menj a facebook.com/settings?tab=privacy oldalra, ekkor az "Adatvédelmi beállítások és eszközök" menübe kerülsz. Az összes itt található beállítást módosítsd úgy, hogy mindenütt az ismerőseid legyenek megjelölve. Az utolsó, keresőmotorokra vonatkozó beállítást állítsd "Nem"-re.

Ezzel meg is volnánk. Leírva amúgy bonyolultabb, mint megcsinálni. :)

Forrás:  imnotyourproduct.com/Citizens Against Monopoly