Egy program segít lebuktatni a manipulált fotókat

18/08/24 péntek
ujnemzedek.hu
Álhírek és kamu fotók? Manapság számtalan oldalon belefuthatunk valamelyikbe, ha nem figyelünk!

A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően, most már nem csak az álhíreket, de a manipulált fotókat is kiszúrhatjuk! Az UC Berkeley tanulói hozták létre azt a programot, amely a böngészőnkbe épülve segít kiszűrni a kamu fotókat. Ráadásul az alkalmazás elérhető Chrome, Opera és Firefox böngészőkre is.  

A kiegészítő lényege, hogy a program megkeresi az adott kép forrását, így csekkolhatjuk, hogy az valódi vagy manipulált tartalmat közvetít. A SurfSafe olyan ismert álhírterjesztő oldalakon futtatja végig a kiválasztott képet, mint a Snopes, így egyszerűen leselejtezhetjük a gépünkről a kamu tartalmat.Jelenleg csak a leghíresebb és leggyorsabban elterjedt fotókat tudja azonosítani, de idővel egyre profibb lesz az alkalmazás.

Korábban már írtunk arról, hogy milyen felirat mutatja meg neked, hogy kamu hírrel van dolgod. 

Mostantól bárki jelenteni tud posztokat, oldalakat és felhasználókat ha úgy ítéli meg, hogy hazugságokat terjesztenek. A felhasználók jelentéseit a Facebook figyelemmel kíséri, a gyanús bejegyzéseket azonnal kiszűri, majd továbbítja a külön ezt a célt szolgáló szervezetnek, a  Poynternek. Mivel nemzetközi cégről beszélünk, így legfőképp idegen nyelvű cikkeknél lesz látható a figyelmeztető jelzés, de a funkció már elérhető magyarul is, így bármikor lecsekkolhatjuk mi is.

Forrás: Facebook

A tartalmaknál a Disputed (Vitatott) felirat jelenik meg, ebből már előre láthatjuk, hogy nem biztos, hogy hiteles infókat olvashatunk majd a cikkben. Ezután a figyelmeztetés után is bárki meg tudja osztani majd az adott posztot, viszont hirdetésként nem használható.