Dolgok, amiket jó lett volna megtanulni még a középsuli vagy az egyetem vége előtt

18/07/23 hétfő
ujnemzedek.hu
Amikor az ember kilép a nagybetűs életbe, elgondolkodik azon, hogy mennyi mindent nem tanult meg még. Hogy mennyi olyan dolog van, amire tök jó lett volna, ha felkészítenek minket a suli falai között. Nos, ezekből válogattunk párat.
  1. Hogyan tudd magad eladni - vagyis inkább prezentálni
    A marketing az üzleti siker egyik alapja, még akkor is, ha a te munkádnak nem része. Szuper lenne, ha megtanítanák nekünk, hogy tudjuk megmutatni egy állásinterjún a legjobb oldalunkat, miként tudjuk beutatni, hogy mennyi mindenre vagyunk képesek. Király lenne, ha megtanítanák nekünk, hogyan reklámozzuk és adjuk el magunkat egy ilyen helyzetben.
     
  2. Érdemes kilépni a komfortzónából
    Tök jó lenne egy kis bátorítás. Mondjuk, hogy érdemes vállalkozásba kezdeni, kipróbálni extrém dolgokat, belevágni a rég dédelgetett álmokba és, hogy valójában nem kell görcsösen ragaszkodni az elvárásokhoz és persze magunkat se vegyük túl komolyan. 
     
  3. Hogyan építsük ki a kapcsolati hálónkat
    Fontos lenne arról is beszélni, hogy mennyire nagy szüksége van az embernek olyan ismerősökre, barátokra, akikre számíthat, ha bajba kerül. Ennek példáján keresztül rávezetni a fiatalokat arra, hogy a szakmai világban is fontos, hogy legyen egy megbízható csapat körülöttünk, akik szakértelmükkel mindig előrébb fognak vinni minket. Hogy nem az a fontos, hány fontos embert ismerünk, hanem az, hogy hánynak tudtuk valaha segíteni és fordítva. 
     
  4. Fontos a magunkra fordított idő
    A munka világa olyan, mint egy csatatér. Folymatos küzdelem folyik, vesztes vagy győztes csatákkal zárva. Amikor az ember egy ilyen állandóan pörgő mókuskerékbe kerrül, észrevétlenül ki tud égni. Ezért lenne fontos, hogy tudatosan építsük be hétköznapjainkba az "én időt". Amikor kikapcsolódunk, szórakozunk és feltöltődünk, hogy új erővel kezdjünk neki egy hétnek vagy egy újabb nagy feladatnak. 

Forrás: Stocksnap

Mit gondolnak erről a már befutott üzletemberek? 

A sikeres emberek többsége elvégzett valamilyen főiskolát vagy egyetemet, és ennek vitathatatlanul kulcsszerepe lehetett benne, hogy aztán sokra vitték. Éppen ezért érdekes a Business Insider kérdése, amit 8 kiemelkedően sikeres vezetőnek tettek fel. 

Azt kérdezték tőlük, hogy mi az, amit jó lett volna, ha tudnak már a főiskolás/egyetemi éveikben is. 

  1. Arianna Huffington, a Thrive Global vezérigazgatója
    "Bárcsak tudtam volna, hogy nem szabad bedőlni a kollektív tévhiteknek. Például, hogy csak azon az áron lehetsz sikeres ember, ha közben kiégsz. Most már tudom, hogy enélkül is lehetséges, sokkal több örömmel, boldogsággal, úgy, hogy nem megy rá sem az egészségem, sem az emberi kapcsolataim."

  2. Randy Garutti, a Shake Shack vezérigazgatója
    "A Cornell Egyetemen egy csomó fontos üzleti tárgyam volt, a kedvenc óráim mégsem ezek voltak. Hanem például az, ahol olyan klasszikusokat vettünk, mint a Moby Dick, vagy Shakespeare művei. Szóval néha jobb lassítani, és nem azon aggódni, hogy mi az, amit úgymond feltétlenül meg kell tanulnod. Inkább fedezed fel azokat a dolgokat, amelyek igazán érdekelnek."

  3. Leroy Chiao motivációs tréner, egykori űrhajós
    "Bár az USA-ban születtem, a szüleim kínaiak, úgy neveltek, hogy eredményeket csak kemény, megfeszített munkával érhetünk el az életben. Csak később jöttem rá, hogy legalább ennyire fontos, hogyan építed a kapcsolataidat, és hogyan tudsz - jó értelemben - helyezkedni. Egyetemistaként azt gondoltam, csakis a kitartó munka és az elköteleződés visz előre. Jó lett volna, ha tudom, hogy legalább ennyire számítanak ezek a dolgok is." 

  4. Laura Vanderkam, szerző, előadó
    "Az, hogy egyetemista vagy, önmagában nagyszerű lehetőség a kapcsolatépítésre. Az emberek szívesen barátkoznak a hallgatókkal, sokkal inkább, mint más hasonló korúakkal. Jó lett volna, ha ennek tudatában sokkal aktívabban építem a kapcsolatokat azokkal, akik szakmailag igazán fontosak. 

    Az egyetem arra is kiváló lehetőség, hogy felépíts egy portfóliót, ami aztán segíti a karriered. Ha a diploma után kreatív munkában gondolkozol, jó, ha tudod, hogy a főiskolán vagy az egyetemen számtalan olyan lehetőség adott, amit később sokkal nehezebben érhetsz el. Ha például koreográfusnak készülsz, az egyetemen találsz táncosokat, próbahelyet, és technikai személyzetet - sokkal egyszerűbben, mint azután."

  5. Amy Bohutinsky, a Zillow operatív igazgatója
    "Újságírást tanultam az egyetemen, az volt az álmom, hogy tévés leszek, és megváltom a világot a szenzációs sztorijaimmal. Miután végeztem, egy helyi tévénél helyezkedtem el, és csak a piszlicsáré helyi hírekről tudósítottam. Néhány év múlva rádöbbentem, hogy a hurrikánok, tűzesetek és közlekedési balesetek világa egyáltalán nem az, amiről álmodtam. Ekkor nagyon csalódott lettem, úgy éreztem, vesztes vagyok. Csak később jöttem rá, mennyit tanultam ez alatt az idő alatt, mennyit fejlődtem szakmailag.

    Jó lett volna, ha tudom: az egyetemen nem az a legfontosabb, mi akarsz lenni, hanem az odavezető út, a sok tapasztalat, amit közben szerzel meg, amíg eljutsz oda. A sikerhez, ahhoz, hogy befuss, nem egyenes út vezet, hanem nagyon sok kitérő, látszólagos zsákutca, vargabetű. Sőt, bukásokra is szükség van ahhoz, hogy végül sikeres legyél." 

  6. Dan Lewis, a Convoy társalapítója és vezérigazgatója
    "Ne erőltesd, hogy a 20-as éveid végénél, a 30-as éveid elejénél előbb rájöjj, ki is vagy te valójában és mit akarsz kezdeni magaddal. Sokkal fontosabb, hogy a helyes irányba haladj, mint az, hogy gyorsan odaérj." 

  7. Paul Yanover, a Fandango elnöke
    "Mindig hosszú távon gondolkodj, a főiskolán arra kondicionálnak, hogy a következő vizsgán jó eredményt érj el, vagyis, hogy rövid távon legyél sikeres elsősorban. Amikor viszont elkezdesz dolgozni, ott nincsenek olyan azonnali visszajelzések, mint a fősulin a jegyek - itt akár évek is eltelhetnek, hogy konkrét, kézzelfogható visszajelzést kapj a munkádról (ilyen lehet például egy előléptetés). Ezt sose téveszd szem elől, amikor a karriered építed. 

    A főiskolán rengeteg erőforrás, ember és lehetőség vesz körbe - de vedd észre, hogy a munkahelyeden is! Minden kollégád nagyszerű erőforrást jelenthet, csak kérdezz tőlük, beszélgess velük, vedd észre és használd ki ezt a lehetőséget." 

  8. Maria Zhang, a Tinder vezérigazgatója
    "Informatikusként szinte egyáltalán nem voltak nők az évfolyamon, kimondottan férfiszakmának számított akkoriban. Ezért folyamatosan kétségeim voltak, hogy a megfelelő szakmát választottam. Volt, hogy majdnem otthagyom az egészet, pedig jól ment a tanulás és az informatika. Jó lett volna, ha tudom, hogy az önbizalomhiány, a félelem és a szorongás alaptalan, és csak arra jók, hogy megnehezítsem velük az életem, és - agyban - behatároljam a saját lehetőségeim. Csak évekkel később jöttem rá, hogy azért választottam ezt a pályát, mert erre vagyok hivatott, és itt tudom igazán kibontakoztatni mindazt, amiben igazán jó vagyok. Vagyis, hogy könnyen tanulok, az összetett problémákat hatékonyan tudom megoldani, és a csapatmunkában is jó vagyok. Végül is azt mondhatom, hogy úgy érzem, egy kiváló mérnök-informatikus vezető vált belőlem." 

 

Forrás: business insider business insider