Csíped a méheket? Pokolba kívánod a darazsakat? Öreg hiba...

18/10/05 péntek
ujnemzedek.hu
Méltánytalanul rossz a "darazsak sajtója" egy brit tudós szerint. A méheket mindenki cukinak tartja - pedig a darazsak sem érnek kevesebbet. Seirian Sumner, a University College London kutatója szerint kampányra lenne szükség, hogy a "darazsakról alkotott negatív képen" változtassanak.

Forrás: Pixabay

Noha egyformán hasznosak, a darazsakat utálja, a méheket szereti az emberek többsége - állapította meg egy brit tanulmány. A felmérést 46 ország 750 lakosa körében végezték. Az eredmények azt mutatják, a darazsak a "legkevésbé kedvelt" rovarok közé tartoznak - írta a BBC hírportálja.

A résztvevőktől azt kérték, értékeljék a rovarokat egy tízes skálán, mely -5-től +5-ig terjedt. A túlnyomó többség a méheket +3-ra vagy annál többre, a darazsakat -3-ra vagy annál kevesebbre értékelte annak alapján, hogy milyen érzést vált ki belőle a rovar.

Itt van minden, amit a méhek fajtáiról tudni szerettél volna.

Amikor arra kérték őket, keressenek szavakat, amelyek a méhekkel kapcsolatosak, a leggyakoribb szavak a "méz", a "virágok" és a "beporzás" lettek. A darazsakról leginkább a szúrás, a bosszantó és a veszélyes szavak jutottak a többség eszébe. A darazsak azonban éppúgy beporozzák a virágokat és elpusztítják a kártékony rovarokat.

A kutatást vezető Seirian Sumner, a University College London tudósa szerint az a probléma, hogy a darazsaknak "rossz a sajtója", a közvélemény nyűgként tekint rájuk, pedig fontos ökológiai szerepet játszanak.

"Bár azt gondolnánk, a sörünket vagy a lekváros kenyerünket akarják, sokkal inkább kisebb rovarok után kutatnak, hogy elvigyék a fészkükbe és etessék vele az utódaikat" - mondta Sumner.

Azt is feltárták, hogy alig folyt kutatás a darazsak kedvező környezeti hatásairól. A kutató 37 év méhekről szóló és 16 év darazsakról szóló tudományos munkáit nézte át. A 908 tanulmánynak csak 2,4 százaléka vizsgálta a darazsakat, 97,6 százaléka a méheket. Méhekről és darazsakról szóló tudományos konferenciák kivonatait elemezve arra jutottak, hogy a 2543 előadás 81,3 százaléka foglalkozott méhekkel.

A kevés kutatás miatt az is nehéz, hogy a darazsak védelmére stratégiát dolgozzanak ki, pedig számuk csökken a klímaváltozás és az élőhelyek zsugorodása miatt.

Forrás: MTI