Az MIT kutatói új programot hoztak létre az online zaklatás ellen

18/04/11 szerda
ujnemzedek.hu
A haverok segíthetnek a zaklató mailek kiszűrésében.

A Squadbox lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a barátokkan közösen tudjuk kiszűrni a beeső zaklató maileket.  

Squadbox interfész (hitel _Amy Zhang, MIT CSAIL_)
squadbox.org felülete.

A program segítségével a felhasználók létrehozhatják saját szűrőiket, jelezve, hogy mely e-maileket kívánják továbbítani a "csapatuknak". Egy e-mail érkezésekor a moderátor bejelentkezik a Squadboxba, és eldönti, hogy melyik üzenet minősül zaklatásnak, melyiket kell visszaküldeni a feladónak. A program rendelkezik engedélyezési listákkal és feketelistákkal is, így a felhasználók kijelölhetik azokat a címeket, amiket automatikusan el akarnak utasítani. A felhasználók engedélyezhetik csoportjaik tagjai számára, hogy csekkolják és irányítsák az e-maileket, hogy csak azok az üzenetek kerüljenek el az címzettig, amik nem károsak rájuk nézve.

Amy Zhang, PhD hallgató és a projekt vezető szerzője szerint nagyon sokan nem tudják megállapítani, mi minősül zaklatásnak és mi nem. Ebben kell segíteni az embereknek, ha maguk nem tudnak ezen a területen eligazodni. Amy szerint irodákban, ahol nagy levelezési rendszerek vannak, hasznos lehet a dolog, de bárki bátran használhatja, ha úgy érzi, segítségre van szüksége. 

"Az egyik oka annak, hogy az e-mailek csekkolását választottuk az az, hogy valójában nagyon kevés támogatást nyújtanak az e-mailben zaklatott emberek számára" - mondta Zhang. "A Twitteren meg az Instán az emberek egyszerűen csak jelentenek egy fiókokot, de e-mailben nincs ilyen lehetőség."

Mielőtt Zhang létrehozta a Squadboxot, interjút készített 18 emberrel, akiket az online üzenetekben zaklattak. Ezek után megkérdezte a zaklatást elszenvedők barátait is, hogy mit gondolnak az ötletéről. Az intejúk során kiderült, hogy sok barát segítene online zaklatást elszenvedett barátján, de nem tudják, hogyan vagy mi módon tehetnék ezt meg. Amy alkalmazásába ezek az emberek be tudnak csatlakozni, és már azzal, hogy kiszűrik barátjuk üzeneteit, nagyon nagy dolgot tesznek. Ha nem kell a zaklatás elszenvedőjének újabb bántó üzeneteket olvasni, azzal óriási terhet vesznek le a válláról. 

A Squadbox jelenleg csak e-mailekre érhető el, de az MIT csapata tovább dolgozik más privát üzenetküldő rendszereken is, például a Twitteren vagy a Facebook Messengeren futó közvetlen üzenetek segítségével.

Forrás: Business Insider