Albi-magyar kisszótár, első költözőknek

18/08/09 csütörtök
ujnemzedek.hu
Panelprogram, közös költség, kaució és a többi – tudod, hogy mi mit jelent?

Az albérletárak úgy elszálltak, hogy mindenki csak a fejét fogja - de nincs mese, ha messze az otthon, és nincs hely a koliban, akkor költözni kell.

A lakáshirdetésekből egy csomó mindent meg lehet tudni - persze az a legfrankóbb, ha személyesen nézzük meg a kecót. Összeszedtünk pár dolgot, amit jó, ha ismerünk, mert nem mindegy az ár-érték arány.

Rezsi: Sokszor még nem alapvető dolog, hogy beleszámolják például az internet díját is, legtöbbször csak a víz-villany-gáz kombó szerepel benne. Hivatalosan a havonta ismétlődő költségeket jelenti, amik nélkülözhetetlenek a lakás fenntartásához. Érdemes rákérdezni arra, hogy van-e előfizetés netre, mert ez szolgáltatótól függően több ezer forintos pluszt is jelenthet havonta.

Egyedi mérő vs. átalánydíj: A rezsi várható összegén igen nagyot tud dobni, ha nem egyedi fogyasztás, hanem átalány alapján küldi a csekket a szolgáltató. A mérőórás verzióban tisztán látszik, hogy mennyit fogyaszt a lakó, míg átalány esetében egy egész évre kalkulál a szolgáltató, és azt elosztja 12 hónapra. Ja, de fordítva is szívatós lehet az átalány: ha például tavaly nem lakott itt senki, akkor irreálisan alacsony lesz. A koppanás pedig az elszámolási időszak (ami egy év) végén jön, az elszámoló számla formájában, ami ilyenkor százezres, vagy akár több százezres is lehet... Szóval érdemes kérdezősködni jobb félni, mint megijedni alapon. 

Távfűtés vs. házközponti fűtés: A távfűtés előnye, hogy a szolgáltatónál mindig készenlétben vannak arra az esetre, ha elromlana valami. Cserébe van egy alapdíj, ebből fizetik a személyi állományt, és ebből tartják karban a gépeket is. A házközponti fűtésnél a fűtőberendezés a ház tulajdona, viszont ha az bemondja az unalmast, akkor eltarthat egy ideig, amíg megjavítják (a ház költségére), viszont nincs alapdíj.

Házfelújítási hozzájárulás: Egy meghatározott időtartamra szól, általában akkor, ha a ház nyer valamilyen pályázaton, és kezdődhet egy felújítás, de bizonyos részét a lakóknak kell állnia. Van, hogy automatikusan beépítik a közös költségbe, van, hogy külön kell fizetni.

Közös költség: Társasházanként változik, hogy mit értenek alatta. Van, ahol csak a szemétszállítási díj és a lépcsőház kitakarítása szerepel benne, van, ahol például a korlátlan vízfogyasztás is, és ennek függvényében az árak is igen változatosak, van, ahol nem éri el a tízezer forintot sem, és van, ahol akár egy húszassal is könnyítenek a tárcánkon.

Kaució: Ez a beugró, jellemzően két havi lakbér összege. Ez egyfajta zálog, amit a kiköltözéskor a tulajdonos visszafizet a bérlőnek, ha a lakással minden rendben és nem szegtek szerződést. A tulajdonos így védi magát attól, hogy lyukra fusson egy bérlővel, mert ha az nem fizet, akkor is lesz ideje kipaterolni, és akkora anyagi kár sem éri.

Panelprogram: Ha egy ház átesett a panelprogramon, az azt jelenti, hogy olyan átalakításokat végeztek el rajta, aminek eredményeképpen javult az energiagazdálkodása. Például kicserélték a szigetelést, ami sokat számít, mert egy jó szigeteléssel télen több hő marad benn, nyáron pedig lassabban melegszik át az épület. A nyílászárók cseréje is ugyanilyen, minél újabb, annál eredményesebb.


Fotó: Sharon Garcia, Unsplash

Francia erkély: az erkély szó ne tévesszen meg senkit, a kivitelező trükkből ajtót szerelt a falra ablak helyett, amihez hozzácsapott egy akkora kilépőt, amin egy ember teljesen nem is fér el, majd rakott rá egy korlátot, és azt mondta, hogy ez egy erkély.

Gépesített: Ez jobb esetben azt jelenti, hogy van tűzhely/sütő, hűtő, mikró és mosógép, de mindig rá kell kérdezni, mert lehet, hogy valamelyik hiányzik.

Nullás számla: A beköltözéskor ezzel tudja igazolni a tulajdonos, hogy nincs kifizetetlen számlája, tehát nem fogják a beköltözés utáni második napon kikapcsolni az áramot, és a következő számlán sem lesz akkora összeg, amitől elsápadunk.

Egészségügyi/tisztasági festés: Az előző lakó után, a beköltözés előtt célszerű kifesteni a szobákat, főleg, ha az dohányzott, vagy egy wookie-t tartott háziállat gyanánt.

Mivel kell számolni a beköltözéskor?

Általában a következőket szokták kérni:

Két havi kaució és az első havi lakbér, plusz a közös költség. Ezen felül ha nincs tv/internet-előfizetés, akkor még arról is gondoskodnunk kell, illetve sok főbérlő nem tartja a saját dolgának kifesteni és kipofozni a kecót, mielőtt újra kiadja - ezt mindenképpen tisztázni kell. 

 Kiemelt kép: Pixabay