A következő év is a tehtségeké

17/05/18 csütörtök
ujnemzedek.hu
Jövőre várhatóan 3,1 milliárd forint jut a fiatalok tehetségfejlesztésére, tehetséggondozására a költségvetésben, ez az összeg 330 millió forinttal több az ideinél - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A Nemzeti Tehetség Program, egy hazánkban működő, nemzetközileg is egyedülálló program, amely a tehetséges magyar fiatalokat keresi fel és támogatja. Ez egy húsz évre szóló, 2028-ig tartó program, ami támogatást ad a fiataloknak, hogy a bennük rejlő tehetséget a lehető legjobban ki tudják bontakoztatni.

A Nemzeti Tehetség Program forrásai 2018-ra növekedni fognak, egészen pontosan 330 millió forinttal növekszik a támogatása, ennyivel többet nyújtanak kormányzati forrásokból, a program sikeres működéséhez. Hozzátette, ennek a programnak minden évben két forrása van: egyrészt a felajánlott 1 százalékokból, másrészt nagyjából ugyanilyen összegben központi forrásból működtetik, pályázatok útján.  

Novák Katalin elmondta, az induláskor még csak 50 ezren, tavaly pedig már 350 ezren ajánlották fel adójuk egy százalékát a Nemzeti Tehetség Programra, ez pedig azt jelenti, hogy ugyanennyi fiatalnak tudnak támogatást adni tehetségük kibontakoztatásához.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az adózók a 1823-as technikai számon ajánlhatják fel adójuk 1 százalékát a nemzetközileg is egyedülálló tehetséggondozó programra, május 22-éig. További technikai és tartalmi információkat a 1823.hu Facebook oldalon olvashatunk. 

"A Nemzeti Tehetség Program forrásai, ahogy említettem korábban 2018-ra 330 millió forinttal nőnek, ez azt jeleni, hogy jövőre meghaladjuk a hárommiliárd forintot. Tehát 2018-ban 3,1 milliárd forinttal tudjuk támogatni a tehetséges magyar fiatalokat, szerte a Kárpátmedencében. Azt szeretném még hangsúlyozni, hogy számunkra a tehetséggondozás befektetés. Mi hiszünk abban, hogy a tehetséges fiataloknak a felkarolása az az egyik legjobb befektetés számunkra és ezért is döntöttünk úgy, hogy a Nemzeti Tehetség Programot nem csak folytatjuk, hanem azt megerősítjük és még több támogatást adunk hozzá a 2018-as költségvetésben is."