A génekben van kódolva a leégésre való hajlam?

18/05/14 hétfő
ujnemzedek.hu
Bizonyos gének határozzák meg, hogy az ember mennyire hajlamos a leégésre, és annak eredményeként a bőrrák kialakulására - állítják kutatók.

A szakemberek Nagy-Britanniában, Ausztráliában, Hollandiában, valamint az Egyesült Államokban élő és európai felmenőkkel rendelkező csaknem 180 ezer ember genetikai állományát megvizsgálva azonosítottak húsz olyan gént, amely összefüggésben van a leégés fokozott kockázatával - írta a medicalxpress.com.

A Nature Communications című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a húsz gén közül nyolcat korábbi kutatások már összefüggésbe hoztak a bőrrák kialakulásával. A genom legalább egy régiójában "arra utaló bizonyítékot találtunk, hogy a melanoma kialakulásában szerepet játszó gén a leégésre való hajlam fokozásával működik közre a folyamatban" - mondta Mario Falchi, a King's College London munkatársa, a tanulmány társ-szerzője. 

A napsugárzás rendkívül fontos a szervezet D-vitamin termelése szempontjából. Ez a vitamin felel a csontok, a fogak és az izmok egészségéért, és a kutatók szerint a krónikus betegségek, akár még a rák kivédésében is segíthet. A napsugaraknak való túlzott kitettség azonban fájdalmas lehet rövid távon és veszélyes következményekkel járhat az egészségre nézve. A tanulmány, amely a leégés genetikai hátterével foglalkozó eddigi legnagyobb vizsgálat, segít magyarázatot adni arra, hogy az azonos bőrtónusú emberek miért reagálhatnak eltérően a napsugárzásra: néhányan vörösre égnek, mások lebarnulnak. Az eredmények továbbá a bőrrák kockázati tényezőinek megismerésében is segíthetnek.

"Rendkívül fontos, hogy ezeket a géneket még részletesebben tanulmányozzuk, hogy megértsük miként járulnak hozzá a leégésre való hajlamhoz" - húzta alá Falchi. A kutató szerint a jövőben talán genetikai vizsgálattal is ki lehetne szűrni a kockázati csoportba tartozó embereket.

Ezt azért ne kend magadra!

Ne kenj magadra hülyeségeket, mint például különböző tejtermékek. Kevesen tudják de, ha tejfölt kensz az égett bőrfelületre, sokkal többet ártasz vele, mint azt hinnéd. Sok helyen javasolják a tejfölt és a joghurtot is, de egyes tejszármazékok baktériumai a gyomor és bélfal számára tényleg jót tehetnek, addig a legégett bőrön akár fertőzést is okozhatnak. 

Akkor mit lehet egyáltalán?

Fekete tea jó erős lehűtött főzetét is használjuk borogatásnak.

Az aloe vera növény leveléből nyert gél érösszehúzó, gyulladáscsökkentő hatású, segít megnyugtatni a bőrt és eltüntetni a vörösséget.

Különböző gyógyszertári készítmények és drogériában kapható zuhanyzás előtti krémek használata is jól jöhet. 

Kerüljük a zsíros, vazelinos vagy olajos készítményeket. Igyunk sok folyadékot, mert ilyenkor ez kiemelten fontos! Ha az égés sebes vagy nem enyhül, azonnal orvoshoz kell fordulni!